Rai Maulidur Rasul, Jadikan Rasulullah S.A.W Idola Wajib Dicontohi

ISNIN, 3 DISEMBER - Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Universiti Malaysia Sabah (UMS) 1440H/2018M bertemakan “Menyantuni Ummah Membawa Rahmat” yang diraikan warga UMS setiap tahun diharap dapat menyampaikan mesej bahawa Islam ialah agama perdamaian, kasih sayang dan menolak sama sekali unsur kekerasan, keganasan dan kebencian.

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin berkata, ini kerana pelbagai kisah suri teladan telah dirakamkan oleh para sahabat dalam ribuan hadis tentang keindahan akhlak Rasulullah s.a.w sehingga menjadikan Baginda sebagai ‘Role Model’ dalam menyantuni ummah.

“Justeru, dalam konteks kita sebagai warga universiti tidak kira pelajar, kakitangan mahupun pensyarah, kita seharusnya menjadikan Rasulullah sebagai idola yang wajib dicontohi dalam memperbaiki akhlak dan sahsiah diri kita, kerana Baginda bukan hanya berperanan sebagai Nabi dalam menyampaikan dakwah dan risalah Islamiah tetapi juga berperanan sebagai pemimpin, ketua keluarga, seorang suami, ayah dan sahabat.

“Dalam setiap peranan Baginda mempamerkan akhlak terbaik, dan begitulah juga kita, dalam setiap perkara kita hendaklah mempamerkan akhlak seorang Muslim yang terbaik yang boleh dicontohi oleh orang lain,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan perasmian Majlis Perarakan dan Sambutan Maulidur Rasul SAW Peringkat UMS 1440H/2018M di Masjid UMS, baru-baru ini.

Ujar beliau, memperlihatkan akhlak baik juga merupakan satu dakwah dalam menyebarkan kefahaman bahawa Islam merupakan agama yang menyeru kebaikan dan mencegah perbuatan Munkar.

Terdahulu, lebih 400 warga UMS terdiri daripada kakitangan dan pelajar UMS melibatkan 19 kontinjen dari pelbagai Jabatan, Fakulti, Pusat dan Institut UMS berkumpul di Dataran Dewan Canselor seawal jam 7 pagi sebelum berarak ke masjid.

Sementara itu, Kontinjen Jabatan Bendahari dinobatkan sebagai johan bagi Pertandingan Sepanduk Terbaik, sekali gus membawa pulang hadiah wang bernilai RM 500 berserta sijil.

Naib johan disandang kontinjen Fakulti Psikologi dan Pendidikan, manakala tempat ketiga dimenangi kontinjen Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK).

Masing-masing menerima hadiah wang berjumlah RM 300 dan RM 200 berserta sijil.

Bagi Pertandingan Kontinjen Terbaik, johan dimenangi Kontinjen Jabatan Pembangunan dan Penyelenggaraan, manakala kontinjen FPSK dan Jabatan Teknologi Maklumat dan Komunikasi masing-masing muncul naib johan dan tempat ketiga.

Johan bagi pertandingan tersebut turut membawa pulang hadiah wang berjumlah RM 500 berserta sijil, sementara naib johan dan tempat ketiga juga masing-masing mendapat hadiah wang berjumlah RM 300 dan RM 200 berserta sijil.

Turut diadakan pada majlis tersebut Ceramah Perdana oleh Pegawai Dakwah Yayasan Dakwah Islam Malaysia (YADIM), Rafeah Md Enarji, persembahan Qasidah oleh kumpulan Sautul Muffa Al-Mubarak dan bacaan ayat-ayat suci Al-Quran oleh Awang Hadwannizam Awang Damit.