Pelajar UMS Jayakan Kempen Alam Sekitar, Tanam 240 Anak Pokok Bakau

RABU, 05 DISEMBER – Sebanyak 240 anak pokok bakau ditanam di kawasan lapang Hutan Simpan Paya Bakau Sulaman sempena kempen “Save The Green for The Better Nature” baru-baru ini.

Program itu merupakan anjuran kerjasama kursus Politik Alam Sekitar Antarabangsa Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW), Universiti Malaysia Sabah (UMS); Kota Kinabalu Indonesia School (KKIS); dan pengurusan Kota Kinabalu Wetland Centre (KKWC).

Menurut kenyataan yang dikeluarkan kursus Politik Alam Sekitar Antarabangsa FKSW, penanaman anak pokok bakau diperuntukkan oleh KKWC dan dijayakan seramai 24 pelajar kursus tersebut dan 20 peserta dari KKIS.

“Selain di Tuaran, para peserta juga menjalankan aktiviti gotong-royong membersihkan kawasan paya bakau di KKWC.

“Program ini dijalankan bagi memberi kesedaran dalam kalangan masyarakat untuk memelihara serta memulihara alam sekitar serta pendedahan akan kepentingan habitat paya bakau,” demikian menurut kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu lagi, program tersebut juga dapat mengeratkan hubungan dua hala antara pelajar UMS dengan agensi-agensi luar.

Ia juga memberi peluang kepada peserta-peserta untuk mendapat pengalaman menanam pokok bakau yang belum pernah dilakukan sendiri oleh mereka.

Majlis perasmiannya disempurnakan pensyarah kursus Politik Alam Sekitar Antarabangsa UMS, Marja Azlima Omar.

Sumber: FKSW