Karnival Sukan Keluarga FPEP UMS Berlangsung Meriah

ISNIN, 10 DISEMBER - Karnival Sukan Keluarga (KASUGA) Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP), Universiti Malaysia Sabah (UMS) berlangsung meriah dengan penyertaan   1,500 pelajar dan kakitangan.

Berlangsung baru-baru ini di Kompleks Sukan UMS, program selama tiga hari itu merupakan anjuran Persatuan Mahasiswa Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (PMPEP).

Menurut Pengarah Program, Alif Syahmi, penganjuran karnival tersebut antara lain bertujuan untuk melahirkan semangat kesukanan dalam kalangan pelajar, serta  dalam masa yang sama mengukuhkan ukhuwah sekali gus mengeratkan lagi silaturahim antara pensyarah, staf pentadbiran dan pelajar FPEP.

“KASUGA 2018 turut dimeriahkan dengan pertandingan ‘cheerleading’ yang menyaksikan pasukan kumpulan sorak dari program Pelancongan (HP08) muncul sebagai juara,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Katanya, juara keseluruhan pada karnival sukan itu kali ini pula menyaksikan pasukan program Perniagaan Antarabangsa (HE09) unggul untuk berada di persada kejohanan

“Program sebegini yang mendapat penglibatan menyeluruh dari kalangan pelajar dan kakitangan FPEP sebenarnya amat baik dan saya amat berharap agar ia dapat diteruskan lagi pada masa-masa akan datang,” ujar beliau sambil menyifatkan penganjurannya dapat meningkatkan semangat berpasukan dalam sesebuah organisasi.

Majlis perasmiannya disempurnakan Dekan FPEP, Prof. Madya Dr. Raman Noordin.

Turut hadir,  Timbalan Dekan (Hal Ehwal Pelajar dan Pascasiswazah), Dr. Arif @ Kamisan Pusiran; Timbalan Dekan (Inovasi dan Penyelidikan), Dr. Rini Suryati Sulong, Ketua-Ketua Program, Presiden Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UMS,  Mohd Jivean Johan Wira; dan Presiden (PMPEP), Gan Chee Houe.