UPPsiKS Teroka Personaliti Dan Bakat Di Rumah Kanak-Kanak Kota Kinabalu

SELASA, 11 DISEMBER -  Unit Penyelidikan Psikologi dan Kesihatan Sosial (UPPsiKS), Fakulti Psikologi dan Pendidikan, Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah mengadakan kunjungan mesra ke Rumah Kanak-Kanak Kota Kinabalu (RKK) baru-baru ini.

Di samping lawatan dan aktiviti ramah mesra dengan warga kanak-kanak RKK, rombongan kakitangan UPPsiKS juga menjalankan program “Kenali Potensi Diri” melalui personaliti berdasarkan cop jari – Loop, Arch dan Whorl bersama 84 kanak-kanak yang berumur 7 hingga 17 tahun.

Menurut Ketua UPPsiKS, Dr Muhammad Idris Bullare @ Bahari, setiap kanak-kanak sebenarnya mempunyai potensi, bakat dan kehebatan masing-masing.

“Justeru, diharapkan perkongsian ilmu tentang personaliti diri menurut cop jari serta pengalaman ini dapat membantu kanak-kanak di RKK agar lebih terbuka terutamanya dalam mengenali diri dan umumnya kawan-kawan yang lain,” katanya.

Sementara itu, Pembantu Kebajikan Masyarakat RKK, Wasina Abidin melahirkan rasa berterima kasih kepada warga UPPsiKs atas kesudian untuk bertandang ke RKK bagi menjalankan khidmat masyarakat serta memberikan sedikit sumbangan kepada warga kanak-kanak RKK.

“Kanak-kanak yang menyertai program ini kelihatan begitu ceria dan teruja dengan kehadiran mereka, dan syukur kerana program ini berlangsung dengan lancar serta memberi manfaat kepada kanak-kanak ini,” katanya.