UMSKAL Bincang Kerjasama Penyelidikan Bersama Perbadanan Labuan

JUMAAT, 14 DISEMBER - Pengarah Universiti Malaysia Sabah, Kampus Antarabangsa Labuan (UMSKAL), Prof. Dr. Murnizam Haji Halik mengadakan kunjungan hormat kepada Pengerusi Perbadanan Labuan, Dato’ Sri Hj. Amir Hj. Hussein di pejabatnya, Tingkat 10, Bangunan Menara Perbadanan Labuan, baru-baru ini.

Turut menyertai Timbalannya, Prof Madya Dr. Geoffrey Harvey Tanakinjal dan Pengarah Institut Biologi Tropika dan Pemuliharaan UMS, Prof. Madya Dr. Monica Suleiman.

Kunjungan satu jam setengah itu bertujuan untuk membincangkan hubungan kerjasama antara UMS dan Perbadanan Labuan melalui penyelidikan dalam pelbagai bidang terutamanya berkaitan pelancongan di Labuan.

Dato’ Sri Hj. Amir berkata pelancongan Labuan perlu mempunyai identiti tersendiri dan berpotensi untuk dimajukan dengan mempelbagaikan produk pelancongan.

Katanya, Labuan sering dianggap sama seperti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya, sedangkan pulau ini masih banyak aktiviti berkaitan pelancongan yang boleh diterokai.

“Perbadanan Labuan bersedia membantu serta mengalu-alukan kerjasama dengan UMS dalam mengadakan program yang dapat menyumbang kepada komuniti di sini.“ katanya.

Sementara itu, Prof. Dr. Murnizam berkata UMS bercadang untuk menjalankan kaji selidik awal yang berkaitan untuk melihat peluang dan potensi Labuan sebagai sebuah pulau pelancongan dan seterusnya dapat menarik lebih ramai pengunjung untuk datang ke sini.

UMS turut mencadangkan agar diwujudkan sebuah ‘Research Station’ di Labuan bagi memudahkan lebih ramai penyelidik dan pelajar untuk membuat kajian berkaitan pulau tersebut.

Selain itu, UMSKAL sedia bekerjasama dengan Perbadanan Labuan, agensi kerajaan dan swasta untuk membangunkan Labuan.

Penganjuran pelbagai program di UMSKAL juga diharap dapat membantu menjana ekonomi dan merancakkan industri pelancongan sekali gus menaikkan nama Labuan.

Sumber: UMSKAL