PIUMS dan Tabung Haji Travel Anjur Kursus Umrah

SELASA, 29 JANUARI –  Pusat Islam Universiti Malaysia Sabah (PIUMS) dengan kerjasama Tabung Haji Travel Kota Kinabalu menganjurkan Kursus Umrah 2019, di Masjid UMS, baru-baru ini.

Penyelaras Program, Md. Nazrie Petir berkata, kursus Umrah itu antara lain bertujuan memberi pendedahan dan panduan ibadat umrah kepada bakal Jemaah Umrah.

“Kursus ini juga bagi memberi pendedahan kepada para peserta berkaitan pengurusan dan persediaan awal sebelum berangkat ke Tanah Suci.

“Selain itu, ia bagi memberi kefahaman tentang jenis dan cara pelaksanaan Umrah dengan mempelajari teori dan praktikal ibadah serta hukum-hukum yang berkaitan dengannya,” katanya.

Menurut Nazrie, kursus itu diharap akan melahirkan Jemaah Umrah yang mempunyai ilmu pengetahuan mantap dan dapat melaksanakan ibadat Umrah dengan sempurna serta membantu mendapat Umrah yang mabrur.

Kursus sehari itu telah dihadiri seramai 80 peserta dari luar dan dalam UMS.

Ia dikendalikan tiga penceramah iaitu Pegawai Tabung Haji Travel, Tuan Haji Nordin Suan, Guru Agama Tabung Haji Travel, Ustaz Anizan Mohd. Haris dan Pensyarah Institut Perguruan Gaya Kota Kinabalu, Tuan Haji Mohd. Syahir Hj. Ismail.

Turut hadir pada program itu ialah Timbalan Pengurus Tabung Haji Travel Kota Kinabalu, Tuan Haji Hidam Tori dan Pegawai Hal Ehwal Islam PIUMS, Mohammad Fazri Abdul Hamid.