FKSW UMS Lancar Buku Festschrift “Borneo Dari Kepelbagaian Perspektif”

RABU, 30 JANUARI – Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW) Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah melancarkan Buku Festschrift bertajuk  Borneo Dari Kepelbagaian Perspektif dalam satu majlis di Theatrette Ahmad Nisfu, FKSW, baru-baru ini.

Dekan FKSW, Dr. Marsitah Mohd Radzi ketika berucap pada majlis itu berkata, Buku Festschrift tersebut adalah sebuah terbitan dedikasi yang menyanjung sumbangan seorang ilmuwan yang menyumbang kepada penulisan ilmu warisan pribumi Sabah, Prof. Dr. Low Kok On.

“Penulisan Festschriff ini merupakan bukti pengiktirafan rakan sekepakaran, murid dan rakan seperjuangan terhadap sumbangan kesarjanaan tokoh yang diangkat dalam bidang ilmunya.

“Borneo memang terkenal dengan flora dan fauna yang unik dan tersendiri, malah ia juga makmal sosial bagi pengkaji masyarakat pelbagai etnik, dan penerbitan buku ini menonjolkan tentang keberagaman ilmu, tanpa ada sempadan mengasingkan antara disiplin,” katanya.

Jelas Dr. Marsitah, aspek sosial, politik dan budaya dalam masyarakat dibicarakan di dalam buku tersebut dengan bertanggungjawab oleh sebarisan ilmuwan dan pengkaji serius dari pelbagai disiplin ilmu.

“Sesungguhnya, di bahu para ilmuwan tergalas tanggungjawab untuk membangunkan korpus ilmu berasaskan kearifan tempatan, dan atas kesedaran inilah, bagi memastikan identiti manusia peribumi tidak samar dan menghilang dalam peta dunia, wadah penyuburan budaya ilmu melalui penulisan buku sebegini sangat signifikan bagi mengangkat keternampakan fakulti dan universiti secara global,” ujar beliau.

Pada majlis tersebut, warga FKSW turut meraikan persaraan Prof. Dr. Low Kok On, yang menurut Dr. Marsitah akan terus memainkan peranan menerajui Institut Confucius walaupun selepas persaraan.