84 Kor SISPA UMS Perkasa Kemahiran Melalui Kursus Metodologi Kejurulatihan

KHAMIS, 14 FEBRUARI – Seramai 84 pegawai kadet Kor Siswa Siswi Pertahanan Awam (Kor SISPA) Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah menyertai Kursus Metodologi Kejurulatihan dan Bakal Pegawai Siri Khas 2019 yang berlangsung di kampus UMS baru-baru ini.

Kursus yang berlangsung selama enam hari itu antara lain adalah bagi memberikan latihan asas kepada pelajar agar mempunyai kebolehan diri sebagai pegawai kadet yang baik, dan sebagai staf muda bagi PISPA (Pasukan Institusi Pertahanan Awam) ataupun Leftenan Muda bagi SISPA yang mempunyai kemahiran yang secukupnya sebelum ditauliahkan.

“Kursus ini juga bertujuan untuk memastikan pegawai kadet Kor SISPA yang terlibat mempunyai sijil asas metodologi kejurulatihan bagi menepati syarat untuk ditauliahkan,” demikian menurut satu kenyataan dari Kor SISPA UMS.

Kenyataan tersebut turut menjelaskan, pelajar didedahkan dengan pelbagai ilmu dan kemahiran yang terdapat dalam Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) sepanjang kursus berlangsung, antaranya adalah pengurusan majlis rasmi, sahsiah dan etika seorang pegawai APM, dan pengucapan awam yang berkesan, selain sesi latihan kawad yang dikendalikan oleh jurulatih Kor SISPA.

Peserta turut berpeluang mengasah kemahiran menangani krisis melalui satu sesi pengajaran yang menyaksikan peserta diberikan situasi krisis dalam sebuah organisasi yang memerlukan mereka mengendalikan masalah krisis tersebut dengan tindakan rasional dan sifat kepimpinan.

Pada akhir kursus itu, Pengarah Angkatan Pertahanan Awam Negeri Sabah, Kol. (PA) Kamal Mokhtar telah menyempurnakan majlis perasmian penutupan kursus tersebut, yang turut dihadiri Timbalan Komandan Kor SISPA UMS, Kol. Bersekutu (PA) Dr. Nizam Nazaruddin.