Warga UMS Bersihkan Pantai ODEC, Kutip 1.8 Tan Sampah

JUMAAT, 22 FEBRUARI - Warga Universiti Malaysia Sabah (UMS) menjalankan tanggungjawab terhadap alam sekitar dengan mengadakan gotong-royong perdana bagi membersihkan kawasan pantai Pusat Pembangunan Luar (ODEC) UMS pada Rabu.

Pengerusi penganjur, Profesor Dr. Rossita Shapawi berkata, seramai 1,000 kakitangan dan pelajar UMS telah mengambil bahagian dalam program tersebut yang menyaksikan seberat 1.8 tan sampah berjaya dikutip.

“Selain memastikan kebersihan kawasan pantai terpelihara, program ini juga bertujuan untuk memupuk semangat sayangkan pantai yang kini menjadi salah satu perkara yang ingin diterapkan pengurusan pihak UMS .

“Dalam masa sama, penglibatan warga UMS juga amat wajar bagi menerbitkan rasa kepunyaan yang tinggi terhadap organisasi yakni UMS,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui semasa program gotong royong perdana berlangsung.

Profesor Dr. Rossita yang juga Pengarah Institut Penyelidikan Marin Borneo (IPMB) berkata, penganjuran program itu secara tidak langsung turut mendidik para pengunjung yang datang melawat ke pantai ini untuk sama-sama menjaga kebersihan pantai.

“Seperti yang kita sedia maklum, pantai ODEC merupakan tumpuan pelancong dari dalam dan luar negara, maka warga UMS sendiri perlu komited memastikan persekitaran pantai sentiasa dalam keadaan terpelihara dan bersih,” tambahnya lagi.

Program yang berlangsung selama dua jam itu turut dihadiri Naib Canselor UMS, Profesor Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin.

Ujar beliau, pantai ODEC berupaya menjadi pantai tarikan pelancong yang utama di bandar raya Kota Kinabalu apatah lagi usaha yang ditunjukkan oleh warga UMS yang terus menerus mengadakan program-program membersihkan pantai tanpa henti menerusi Fakulti, Institut, Jabatan dan Pusat.

“Dahulu Pantai ODEC ini terasa sunyi dan sedikit terbiar, namun  apabila kita memperkenalkan konsep pelancongan eko-kampus, kita melihat pantai ODEC sebagai nadi utama pelancongan berasaskan pendidikan.

“Maka sejak itu kita giatkan pendekatan membersih pantai secara berterusan,” ujar Profesor Datuk D Kamarudin.

Dalam pada itu, beberapa pelajar dan kakitangan UMS yang ditemui turut menyokong usaha UMS menganjurkan gotong-royong tersebut.

Bagi Timbalan Pengarah Penyelidikan dan Inovasi IPMB, Profesor Madya Dr. Sitti Raehanah Muhamad Shaleh, aktiviti tersebut sangat signifikan bagi mengelak ancaman terhadap hidupan laut serta ekosistem marin sedia ada.

“Acara ini sangat bertepatan dan sekali gus menghindarkan pencemaran yang boleh memberi ancaman kepada hidupan marin,” katanya.

Seorang pelajar program Ijazah Doktor Falsafah (PhD) Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW) UMS, Norcikeyonn Samuni pula memaklumkan usaha membersihkan kawasan pantai tersebut adalah satu langkah murni dan sewajarnya disematkan dalam diri setiap individu tanpa mengira peringkat umur.

“Memelihara dan memulihara pantai adalah tanggungjawab bersama dan saya seronok menyertai aktiviti-aktiviti seumpama ini bersama rakan-rakan universiti.

“Saya berpendapat ia perlu diperkasakan melalui modul-modul pendidikan sedia ada,” katanya.

Seorang lagi pelajar program PhD di IPMB, Noor Amalia Shaiful Kahar berpendapat, gotong royong perdana yang dianjurkan UMS adalah sangat baik dan harus diteruskan selain menjadi salah satu aktiviti riadah untuk warga kampus.

“Hampir saban hari kita mendengar isu hidupan marin seperti paus, dolfin dan burung dijumpai mati atau tersadai di tepi pantai dan ramai yang tidak sedar akan salah satu puncanya adalah disebabkan oleh plastik.

“Sebagai contoh, plastik seberat 4.25 kilogram yang dijumpai di dalam perut seekor ikan paus pada Mac 2015 dikatakan sebagai antara punca kematiannya di perairan Teluk Likas,” jelas beliau.

Manakala bagi Mohd Shahrul, pelajar tahun satu program prasiswazah, beliau berasa seronok apabila dapat melakukan aktiviti gotong-royong bersama rakan-rakan.

“Membersihkan pantai beramai-ramai menyebabkan saya tidak berasa penat walau pun jarak yang dilalui tanpa disedari adalah sejauh dua kilometer dengan meniti celah-celah batu bagi mengutip sampah-sampah kecil.

“Mungkin salah satu sebab adalah wujud kerjasama erat dan rasa kepunyaan yang tinggi terhadap pantai dan universiti ini serta  kesedaran bahawa menjaga persekitaran alam semula jadi adalah satu amalan yang mulia,” katanya.