Tamu FKJ Asah Bakat Siswa UMS Dalam Bidang Keusahawanan

KHAMIS, 7 MAC - Tamu Fakulti Kejuruteraan (FKJ) anjuran Persatuan Mahasiswa FKJ Universiti Malaysia Sabah (UMS) mampu mengasah bakat siswa-siswi khususnya daripada bidang kejuruteraan untuk melibatkan diri dalam bidang keusahawanan.

Menurut Pengerusi Kelab Keusahawanan FKJ, Dr. Razak Mohd. Ali Lee, program keusahawanan sebegini merupakan aktiviti yang perlu digalakkan dalam kalangan siswa UMS.

“Penganjuran Tamu FKJ buat julung kalinya ini diharapkan dapat menjadi satu jenama penganjuran di UMS yang dapat mengetengahkan lebih ramai bakat siswa dalam bidang keusahawanan yang mampu bersaing di peringkat yang lebih tinggi.

“Harapan saya juga agar lebih banyak penyertaan oleh siswa-siswi khususnya dari FKJ dalam program-program berkaitan bidang keusahawanan pada masa akan datang,” katanya ketika ditemui pada program tersebut di bangunan FKJ UMS.

Program tersebut menyaksikan penyertaan seramai 20 kumpulan pelajar termasuk siswa-siswi dari Fakulti Sains dan Sumber Alam (FSSA) dan Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW), selain pelancaran Kelab Keusahawanan (E-Marts) yang merupakan satu platform untuk mencungkil bakat siswa-siswi dalam bidang keusahawanan yang sedia ada.

Hadir sama pada program tersebut Timbalan Dekan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni FKJ, Dr. Kamel Wan Ibrahim; Pengarah Program, Wann Mas Anum; Majlis Perwakilan Pelajar FKJ, Idzrul Nabil Luqman; dan Presiden Persatuan Mahasiswa FKJ, Zachary Zeno.