Pusat Kerjaya dan Alumni UMS Beri Sumbangan kepada Pesakit Kronik Alumni

SELASA, 12 MAC - Pusat Kerjaya dan Alumni Universiti Malaysia Sabah (UMS) melawat seorang alumni yang menghidap penyakit kronik, Rosfadilah Rosli, 42, di kediamannya, di Semenyih Selangor, baru-baru ini.

Kunjungan diketuai Pengarah Pusat Kerjaya dan Alumni  UMS, Prof. Madya Dr. Lai Yew Meng bagi memberi sokongan moral dan sumbangan kepada bekas graduan Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW) itu yang kini menderita “Diabetis Mellitus Hypertension”.

Menurut Dr. Lai, sumbangan wang tunai turut disampaikan kepada Rosfadilah selain susu khas yang diformulakan khusus untuk pengurusan diet pesakit diabetis.

Pihak UMS sentiasa prihatin terhadap musibah yang  melanda warganya termasuk para alumni.

“Justeru, sumbangan ini diharap serba sedikit mampu mengurangkan beban yang ditanggung oleh alumni kita yang kurang bernasib baik ini,” katanya ketika ditemui media.

Dalam pada itu, Rosfadilah  semasa ditemui berkata, dia ketika ini mengalami masalah kesihatan yang disebabkan oleh obesiti dan terpaksa dirujuk ke tiga buah hospital iaitu Hospital Kajang, Hospital Serdang dan Hospital Putrajaya.

“Saya tidak dapat bekerja disebabkan obesiti, selain mengalami kencing manis dan tekanan darah  tinggi yang tidak stabil, paru-paru saya juga bermasalah.

“Ayah saya telah meninggal dunia dan saya ditanggung oleh ibu saya yang hanya menjual kuih-muih secara kecil-kecilan,” katanya sambil memaklumkan turut menerima bantuan daripada Lembaga Zakat Selangor.

Rosfadilah turut melahirkan rasa terima kasih atas kunjungan dan sumbangan UMS.

“Saya dan ibu saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada UMS terutamanya Pusat Kerjaya dan Alumni yang sudi datang menziarahi kami,” jelasnya yang kini hanya bergantung kepada susu formula khas bagi penyakit yang dihidapinya.

Hadir sama Penolong Pendaftar Kanan UMS, Victor Gondipon dan Ketua Chapter Alumni UMS Putrajaya, Mohamad Farizal Mohamad Shawal.