UMS Beri Keutamaan Wujudkan Ekosistem Marin yang Mampan : NC

RABU, 13 MAC - Universiti Malaysia Sabah (UMS) terus komited untuk membantu dalam membangunkan ekosistem marin yang mampan dan pengeluaran makanan laut di Sabah.

Menurut Naib Canselor Profesor Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin, para pengkaji sentiasa mencari kaedah terbaik untuk memastikan sistem akuakultur yang ada mampu mengurangkan kesan terhadap hidupan marin dan alam sekitar.

Tambah beliau UMS sentiasa memberi keutamaan kepada usaha memastikan sistem akuakultur dan alam sekitar yang mampan dapat diwujudkan.

“Pengkaji kita sedang berusaha menggunakan kaedah karbon yang rendah dalam menguruskan sumber marin dan sistem akuakultur.

“UMS telah melaksanakan beberapa program bagi mendidik dan mendedahkan masyarakat di pesisir pantai mengenai kepentingan penjagaan ekosistem,” katanya pada majlis perasmian Persidangan Antarabangsa Sains Marin dan Akuakultur anjuran Institut Penyelidikan Marin Borneo (IPMB) UMS, kelmarin.

Sementara itu,  Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah, Datuk Wong Hong Juan ketika merasmikan persidangan tersebut berkata delegasi yang hadir diharap dapat menggabungkan komponen yang berbeza dalam biodiversiti laut dengan perkhidmatan ekosistem marin secara spesifik untuk mendapatkan gambaran tentang langkah yang boleh diambil pada masa akan datang.

Menurut beliau, pandangan para pengkaji biasanya disokong dengan bukti jelas dan contoh realistik yang akan mempengaruhi persepsi orang awam serta institusi pembuat dasar untuk diambil kira dalam langkah melaksana pemulihan serta pengurusan yang mampan.

“Pengkaji memainkan peranan penting di peringkat pembangunan kebangsaan jika mereka dapat menghubungkan konservasi marin dan akuakultur dengan pembangunan mampan.

“Pengkaji seterusnya boleh berkongsi dan menyuarakan hasil kajian mereka melalui persidangan sebegini mahupun menerusi penghasilan buku,” ujarnya dalam teks ucapan yang dibacakan oleh Pembantu Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah, Dr. Daud Yusof.

Seramai 122 delegasi dari dalam dan luar negara menyertai persidangan tersebut yang berlangsung selama tiga hari bermula kelmarin.

Turut hadir, Pengerusi Lembaga Pengarah UMS, Datuk K.Y Mustafa serta Pegawai-pegawai Utama dan Kanan Universiti.