Malam Kemuncak Pesta Tiong Hua UMS pada 30 Mac ini

SELASA, 19 MAC - Malam Kemuncak Pesta Tiong Hua Universiti Malaysia Sabah 2019 (PTHUMS19) akan berlangsung pada 30 Mac 2019 di Kompleks Dewan Kuliah Pusat Ke-2, UMS.

Menurut kenyataan urusetia penganjur, acara yang diadakan buat kali ke-8 itu akan bermula pukul 6.00 petang sehingga 10.00 malam dengan bertemakan ‘Terbit’ (Arise) .

“Matahari terbit melambangkan harapan yang memberi satu semangat untuk terus maju ke hadapan.

“Ia seiring dengan objektif penganjuran acara ini yang bertujuan untuk memelihara kesenian budaya Cina yang diwarisi sejak beribu tahun dahulu untuk dikongsi dan dihayati oleh masyarakat pelbagai kaum di negara ini,” demikian menurut kenyataan tersebut.

Orang ramai yang ingin menyaksikan kemeriahan acara itu boleh membeli tiket mengikut kadar yang ditetapkan dengan menghubungi Kah Chun (018-7682511), Yen Ling (012-6876189) atau Jordan Tee (011-29696860).

Sementara itu, kenyataan itu juga memaklumkan bahawa PTHUMS19 bakal mempersembahkan pelbagai persembahan menarik berasaskan budaya Cina.

“Tarikan utama tahun ini ialah Kejohanan Tarian Singa UMS yang dianjurkan dengan kerjasama Malaysia Hong Teck Association dan Sabah San Sheng Gung (Hong Teck) Liondance Sport Association.

“Kejohanan ini akan diadakan pada 29 Mac 2019, bermula jam 9.00 pagi hingga jam 6.00 petang di Kompleks Dewan Kuliah Pusat Baharu Ke-2.

“Mereka yang ingin menyaksikan kejohanan tarian singa ini amat dialu-alukan, dan kemasukan adalah percuma,” tambah kenyataan itu lagi.