PPST Sedia Terima Peningkatan Kemasukan Pelajar Sains dan Teknologi

JUMAAT, 22 MAC - Pusat Persediaan Sains dan Teknologi (PPST) Universiti Malaysia Sabah (UMS) bersedia meningkatkan kemasukan pelajar terutamanya dalam bidang sains dan teknologi.

Naib Canselor Profesor Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin berkata, UMS komited dalam mendukung inisiatif kerajaan dalam meningkatkan jumlah pelajar aliran sains di peringkat sekolah menengah dan universiti.

“Adalah besar harapan kami untuk melihat para pelajar yang ada di hadapan saya ini mahupun yang di luar sana menceburi bidang sains dan teknologi di alam universiti kelak kerana sains dan teknologi adalah salah satu pemacu utama ekonomi untuk diri, masyarakat dan negara.

“Saya yakin dan percaya bahawa PPST UMS akan sentiasa bersedia berkhidmat untuk memberikan pendidikan yang berkualiti tinggi agar anda boleh meraih kecemerlangan dalam bidang akademik mahupun kemahiran insaniah,” ujar beliau dalam teks ucapan perasmian penutupan Karnival STEM Asasi Sains UMS 2019.

Teks ucapannya dibacakan oleh Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Profesor Dr. Rasid Mail.

Beliau turut menyeru para pelajar di peringkat sekolah menengah supaya mempersiapkan diri agar dapat meraih peluang melanjutkan pengajian di UMS kelak.

Karnival yang berlangsung selama dua hari itu turut menyediakan pelbagai aktiviti seperti pameran akademik, penerangan mengenai permohonan UPU secara atas talian, serta pertandingan berunsurkan sains dan teknologi yang disertai oleh 25 sekolah menengah dari beberapa daerah di Sabah dan Sarawak.

Turut hadir, Pengarah PPST UMS, Profesor Madya Dr. Sazmal Effendi Arshad.