Lebih 100 Peserta Meriahkan 10KM Fun Cycle Di UMS

ISNIN, 1 APRIL Lebih 100 peserta terdiri daripada warga UMS serta orang awam memeriahkan program berbasikal ‘10KM Fun Cycle’ yang berlangsung di sekitar kampus UMS Sabtu lalu.

Program anjuran Unit Penyelidikan Air (UPA) Fakulti Sains dan Sumber Alam (FSSA) adalah bersempena dengan sambutan Hari Air Sedunia yang disambut pada 22 Mac setiap tahun.

Menurut Ketua UPA, Dr. Moh Pak Yan, program ini bertujuan untuk menyampaikan mesej kepada orang awam mengenai kepentingan sumber air dalam kehidupan dan kewajipan semua masyarakat untuk menjaga dan memelihara alam sekitar bagi menyokong usaha kelestarian sumber air.

“Untuk itu, UPA mengambil inisiatif untuk menganjurkan program yang lebih menarik iaitu aktiviti santai berbasikal di dalam kampus UMS agar peserta berpeluang bersukan sambil menghayati keindahan alam sekitar di dalam EcoCampus UMS.

“Selain aktiviti berbasikal, pertandingan mewarna, sudut pameran, gerai jualan dan kaunter pemeriksaan kesihatan dari Pusat Rawatan Warga UMS turut disediakan.

Hadir sama pada acara tersebut Dekan FSSA, Prof. Dr. Baba Musta yang turut menyempurnakan acara pelepasan peserta berbasikal.