Prof. Madya Ts. Dr. Ramzah Dambul, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UMS Baharu

ISNIN, 1 APRIL - Prof. Madya Ts. Dr. Ramzah Dambul dilantik sebagai Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) Universiti Malaysia Sabah (UMS) berkuat kuasa 1 April 2019.

Pelantikannya ke jawatan tersebut diumumkan Kementerian Pendidikan Malaysia dan berkuat kuasa selama tiga tahun sehingga 1 Mac 2022.

Prof. Madya Ts. Dr. Ramzah Dambul, 49, memulakan perkhidmatan di UMS sejak tahun 1998 di Sekolah Sains Sosial yang kini dikenali sebagai Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW).

Mempunyai kepakaran dalam bidang Klimatologi, beliau yang kini berkhidmat lebih 20 tahun di UMS juga pernah dipinjamkan ke Kementerian Sains, Inovasi dan Teknologi  Malaysia (MoSTI), dan  Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar & Perubahan Iklim (MESTECC) dengan memegang jawatan sebagai Timbalan Ketua Setiausaha kementerian.

Selain memiliki kepakaran dalam bidang sains, anak kelahiran Ranau, Sabah ini turut mempunyai kemahiran dalam bidang sastera dan penulisan kreatif.

Majlis serah tugas berlangsung hari ini, yang menyaksikan mantan Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UMS, Prof. Dr. Shahril Yusof menyerahkan dokumen serah tugas kepada beliau di Cafe De Sireh, Bangunan Canselori UMS.

Majlis itu turut disaksikan oleh Pengerusi Lembaga Pengarah UMS, Datuk K Y Mustafa; Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin, serta Pegawai-pegawai Utama dan Kanan UMS.

Pihak UMS mengucapkan syabas dan tahniah kepada Prof. Madya Ts. Dr. Ramzah Dambul, dan ucapan setinggi-tinggi terima kasih kepada Prof. Dr. Shahril Yusof.