FPEP Jalankan Program Kemasyarakatan di Kg. Tambisan Lahad Datu

RABU, 3 APRIL - Seramai 35 pelajar Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan 18 pelajar Universiti Utara Malaysia (UUM) turut serta menjayakan Program Masyarakat dan Sukarelawan ‘Save the Sea Turtle’ bersama penduduk Kampung Tambisan Lahad Datu, baru-baru ini.

Program kerjasama dengan rakan strategik Celcom Timur Sabah dan Tambisan Travel and Tour Sdn. Bhd tersebut merupakan satu program yang melibatkan aktiviti bersama komuniti dan penjagaan alam bagi meningkatkan kualiti kehidupan masyarakat setempat.

Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah, Assafal P.Alian berkata universiti adalah merupakan ejen pengubah masyarakat melalui aktiviti-aktiviti penyelidikan yang dijalankan secara berterusan sebagai tujuan mengenal pasti isu dan peluang yang berkaitan.

“Para pelajar juga dilihat dapat berperanan membantu dalam meneruskan budaya penyelidikan ini dengan menjadikan kawasan Tambisan sebagai lokasi penyelidikan khususnya berkaitan bidang pelancongan, keusahawanan, hidupan marin dan juga warisan sejarah.

“Trend semasa menunjukkan bahawa usaha pemuliharaan alam sekitar kini dilihat boleh menjadi tarikan pelancong baru. Penglibatan pelancong dalam usaha (konservasi) tersebut dapat mempertingkatkan pengetahuan dan pengalaman pelancong contohnya melalui program seperti ‘Volun-tourism’,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan program tersebut.

Tambah beliau, peningkatan nilai melalui aktiviti harian serta kemahiran yang dimiliki oleh penduduk kampung secara tidak langsung akan meningkatkan pendapatan serta taraf hidup mereka.

“Peranan syaraikat telekomunikasi Celcom Timur adalah sangat dihargai. Kerjasama pintar yang sedemikian amat dialu-alukan serta disokong penuh khususnya oleh kerajaan negeri dalam menjayakan program sebegini.

“Saya berharap projek pelancongan ini dapat dijadikan model oleh kampung-kampung lain untuk meningkatkan taraf hidup mereka melalui penglibatan pihak universiti, industri dan penduduk tempatan,”tambahnya lagi.

Sementara itu, Dekan Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP), Prof. Madya Dr. Raman Noordin berkata program kemasyarakatan itu merupakan kesinambunagn daripada perjanjian persefahaman yang dimeterai pada bulan November 2018 di antara UMS dan komuniti yang diwakili oleh Tambisan Travel dan Tour untuk sama-sama membangunkan Tambisan sebagai satu hab pelancongan berasaskan komuniti.

“Adalah menjadi harapan universiti agar kerjasama sedemikian akan memberikan manfaat kepada kedua-dua pihak dari pelbagai aspek seperti penyelidikan, perundingan serta aspek-aspek yang berkaitan dengan perpindahan ilmu di antara universiti dan komuniti yang melibatkan ahli penyelidik UMS, pelajar serta komuniti Kampung Tambisan.

“Pelancongan berasaskan komuniti adalah merupakan pelancongan mapan yang sangat memberi impak serta manfaat kepada penduduk setempat di mana program ini dijalankan. Program ini juga dikenali sebagai CBT (Community Based Tourism) yang mampu merubah sosioekonomi penduduk setempat. Saya percaya dengan kepakaran yang ada di UMS serta kerjasama penduduk kampung Tambisan akan dapat menjayakan projek sedemikian dan dapat dijadikan contoh kepada projek CBT di tempat lain,” jelasnya.