35 Anak Yatim RAYT Diraikan dalam Program FPEP UMS

KHAMIS, 25 APRIL - Seramai 35 anak yatim Rumah Anak Yatim Tambunan (RAYT) diraikan dalam satu program yang berlangsung di Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan Arena Belia Kota Kinabalu, baru-baru ini.

Program yang dinamakan Ramah Mesra Anak-Anak Yatim RAYT itu merupakan anjuran Kursus Masyarakat Sivil dan Pembangunan (BC33103), Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP) UMS.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh urusetia penganjur, melalui program tersebut anak-anak RAYT telah menyertai pelbagai aktiviti bermanfaat serta dibawa ke destinasi menarik sekitar UMS.

“Program ini antara lain bertujuan untuk memberi ruang kepada golongan kurang bernasib baik bergembira dengan pengisian aktiviti yang telah dijalankan selain sebagai satu usaha untuk melahirkan mahasiswa yang mempunyai sifat tanggungjawab berkhidmat kepada masyarakat.

“Ia juga sebagai usaha untuk melestarikan intipati masyarakat yang mengutamakan keharmonian dan kesejahteraan serta menggalakkan nilai moral dan sikap kebertanggungjawaban dalam kalangan siswa-siswi,” demikian menurut kenyataan itu.

Kenyataan itu turut memaklumkan bahawa ia merupakan pengalaman buat pertama kali untuk kesemua 41 pelajar kursus BC33103 FPEP UMS untuk menganjurkan program sedemikian.

Program dua hari itu dianjurkan dengan kerjasama Kementerian Belia dan Sukan Sabah (KBSS), Kelab Sukan dan Kebajikan Audit Sabah (KESKAS), Alumni Majlis Belia Malaysia (Sabah), Majlis Belia Sabah (MBS) dan Jabatan Belia dan Sukan (P) Sabah.

Majlis perasmiannya disempurnakan Menteri Belia dan Sukan Sabah, Datuk Poon Ming Fung @ Frankie.

Hadir sama, Ketua Program Ekonomi Perancangan dan Pembangunan FPEP UMS, Dr. Nga Lay Hui @ Janice Nga.