FPEP Anjur Program Amal Dekati Golongan OKU Penglihatan

JUMAAT, 3 MEI - Program ‘Luncheon in the Dark’ anjuran pelajar kursus Operasi Acara Khas (BE31703) Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP) Universiti Malaysia Sabah (UMS) berjaya mengumpul sebahagian dana untuk diserahkan kepada Persatuan Orang Buta Sabah.

Acara amal tersebut memberi kelainan kepada tetamu dengan pengalaman menikmati makanan dalam keadaan gelap serta mata ditutup dengan kain bertujuan mewujudkan sikap lebih prihatin kepada golongan kelainan upaya (OKU) penglihatan.

Menurut Dekan FPEP Profesor Madya Dr. Raman Noordin, penganjuran program tersebut bertujuan memberi kesedaran mengenai tanggungjawab sosial masyarakat terhadap golongan OKU.

“Saya berharap agar program ini menyokong matlamat Kementerian Pendidikan Malaysia yang menginginkan para pelajar untuk mengaktifkan diri dengan aktiviti-aktiviti luar yang bersesuaian dan mengasah kemahiran insaniah melalui penganjuran seperti ini,” ujarnya ketika merasmikan program tersebut.

Terdahulu,  Pengarah Program Syahiran Sulaiman berkata  program tersebut telah berjaya menyuntik semangat kerjasama dalam kalangan ahli jawatankuasa dalam menjayakan program yang dirancang.

“Program ini juga dilihat dapat menjadi platform untuk siswa siswi UMS dan orang awam untuk bersama-sama berkumpul dan menjalinkan silaturahim,”katanya.

Seramai 120 peserta yang terdiri daripada kakitangan UMS, siswa siswi, syarikat-syarikat penaja serta orang awam menyertai program amal tersebut.

Turut hadir, Presiden Pertubuhan Persatuan Orang Buta Sabah, Datuk Rosalind Chew.