FKJ UMS Pindah Ilmu Kepada Komuniti, Ajar Teknik Inovasi Hasilkan Kompos

ISNIN, 6 MEI - Fakulti Kejuruteraan (FKJ) Universiti Malaysia Sabah (UMS) mengadakan Program Teknik Penghasilan Kompos di SK Tambulaong, di sini, baru-baru ini.

Timbalan Dekan (Penyelidikan dan Inovasi) FKJ, Dr. Abu Zahrim Yaser berkata, ia merupakan salah satu inisiatif fakulti dalam melaksanakan  pemindahan ilmu (knowledge transfer) dari universiti kepada komuniti.

"Pada program ini FKJ menyampaikan hasil penyelidikan dan inovasi kepada pihak sekolah serta komuniti di Kampung Tambulaong tentang teknik pengkomposan dan pengurusan sisa pepejal di Sabah.

"Selain dapat mengurangkan sisa yang dihantar ke tapak pelupusan, pengkomposan juga adalah teknik bagi menukarkan sisa organik kepada baja.

"Dalam masa yang sama, aktiviti ini turut memberi peluang kepada para pelajar UMS untuk berinteraksi dengan masyarakat setempat dan seterusnya meningkatkan kemahiran insaniah mereka," katanya dalam satu kenyataan.

Pada program tersebut, Dr Abu Zahrim yang juga merupakan penyelidik yang berjaya menghasilkan penyelidikan dan inovasi berkenaan turut melakukan demonstrasi  kepada semua yang hadir tentang penggunaan tong kompos yang direkabentuk di Fakulti Kejuruteraan.

Sementara itu, Guru Besar SK Tambulaong, Noraida Hj. Lamsari merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada FKJ UMS atas penganjuran program yang sangat bermanfaat dan memberi pengetahuan baru kepada pihak sekolah dan penduduk kampung.

"Saya berharap kerjasama ini dapat dipergiatkan lagi pada masa akan datang agar komuniti menjadi lebih cakna dan berpengetahuan mengenai kompos," katanya.

Fakulti Kejuruteraan UMS turut menyampaikan tong kompos kepada SK Tambulaong sebagai simbolik kolaborasi.

Program sehari itu juga dijayakan oleh 24 pelajar tahun akhir jurusan Kejuruteraan Kimia UMS yang mengadakan pembentangan poster.

Hadir sama Biro Pendidikan dan Inovasi, Edwin Lumbating; Ketua Kampung Tambulaong, Kungin Lout; serta para ibu bapa dan pelajar SK Tambulaong.