Fasa Kedua Projek Silaturahim Sabah-Brunei Dilaksanakan

ISNIN, 6 MEI - Fasa kedua projek ‘Twinning Water Village Sabah and Brunei’ berjaya dianjurkan baru-baru ini oleh pelajar Projek Rundingcara Perhubungan Awam (PRPA), Universiti Malaysia Sabah (UMS) di Kampung Tamoi, Brunei.

Pengarah Projek, Saufi Akmaluddin Sabli berkata, projek ini bermatlamat mewujudkan konsep kampung air berkembar yang melibatkan Kampung Weston, Beaufort, Sabah dengan Kampung Tamoi, Brunei dari aspek budaya dan tradisi yang merangkumi jenis makanan tradisional, tarian tradisi dan sebagainya.

“Projek ini juga berfungsi bagi mewujudkan kerjasama antara kedua-dua kampung air ini dengan Persatuan Masyarakat Brunei Sabah (PMBS),” katanya.

Penghulu Mukim Tamoi, Pengarah Awang Haji Mokti Mohd. Salleh pula berkata, sememangnya tidak wujud perbezaan dari segi budaya makanan dan tarian antara Kampung Weston dengan Kampung Ayer di Brunei ketika menonton video yang menayangkan aktiviti yang dilaksanakan oleh pelajar PRPA semasa fasa pertama di Weston sebelum ini.

“Saya amat berterima kasih dengan penganjuran program ini dan berharap agar ia dapat dijadikan kenangan sehingga akhir hayat,” tegasnya.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi PMBS, Haji Saat Awang Damit berkata, sekiranya projek ini terus dilaksanakan, ia mampu menyatukan kedua-dua masyarakat Brunei yang tinggal di Sabah dan negara Brunei.

“Tentu sekali program ini yang bermaksud ‘twin’ dapat melihat dan menyerap kedua-dua kemajuan dan persamaan di antara kedua-dua kampung air ini sebagai satu model pembangunan masyarakat.

“Kerjasama dan keharmonian hidup antara masyarakat Kampung Air di Tamoi dan Weston mampu menjadi teladan yang boleh dicontohi,” katanya lagi.

Antara kebudayaan masyarakat Kampung Tamoi yang diperkenalkan kepada para pelajar PRPA 2019 adalah aktiviti ‘Bermukun’ dan anyaman ‘Bayung Tambuni’ yang merupakan kesenian Brunei, dan pembuatan kuih ‘Penyaram’ dan kuih ‘Calak’ yang merupakan makanan tradisi Brunei.

Turut hadir ke acara ini, Penaung PRPA 2019, Dr. Syahruddin Awang Ahmad dan Jawatankuasa Kebajikan Mahasiswa Kolej Kediaman Excellent UMS.

Acara ini juga turut mendapat tajaan dari Sriho Auto Parts Sdn. Bhd.