UMS Kekal Cemerlang Dalam Amalan EKSA

KHAMIS, 9 MEI – Universiti Malaysia Sabah (UMS) kekal berada pada tahap cemerlang dalam aspek amalan Ekosistem Kondusif Sektor Awam (EKSA).

Demikian hasil dapatan audit yang dijalankan selama seminggu yang dibentangkan oleh Penolong Pengarah Jabatan Kastam Diraja Malaysia, Rozaimi Ismail pada sesi penutupan audit EKSA UMS di Bilik Bakat, Jabatan Pendaftar.

Melalui audit yang dijalankan di sekitar pejabat di kampus induk UMS yang dibahagikan kepada tujuh bahagian, kampus induk UMS memperoleh markah 94.03%, iaitu masih pada tahap cemerlang.

Pemeriksaan dijalankan dengan mengambil kira enam komponen, iaitu Keperluan Utama Pelaksanaan, Ruang Tempat Kerja atau Pejabat, Tempat Umum, Keselamatan Persekitaran, Kawasan Persekitaran Jabatan, dan Tempat-tempat Khusus.

Dalam pada itu, Pendaftar UMS, Vina Zahriani Yusof ketika mengulas hasil keputusan itu menegaskan bahawa walaupun mendapat keputusan yang baik dalam sesi audit tersebut, masih terdapat banyak perkara yang memerlukan perhatian dan penambahbaikan oleh setiap kakitangan.

“Masih terdapat jabatan yang tidak mencapai tahap pemarkahan cemerlang, dan ini sesuatu yang perlu dilihat, kerana kemungkinan ini disebabkan terdapat kakitangan yang kurangnya tanggungjawab dalam menjayakan usaha amalan EKSA, serta tabiat negatif tidak kemas dan tersusun yang bermula dari rumah sendiri.

“Oleh itu, saya telah bersetuju dalam satu Mesyuarat Pengurusan Kualiti bahawa kita akan menjalankan audit secara dalaman dan memberikan penarafan bintang kepada setiap jabatan, fakulti, pusat dan institut sebagai satu usaha bahawa kita memandang serius terhadap kewajipan pelaksanaan amalan EKSA di setiap pejabat di kampus UMS,” katanya.

Ujar Vina lagi, setiap kakitangan perlu memulakan usaha memperbaiki setiap kelemahan yang telah didapati dalam siri audit baru-baru ini sebagai persediaan UMS untuk menerima audit semula oleh Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU) bagi pembaharuan semula penarafan cemerlang bagi amalan EKSA pada tahun hadapan.