Bank Makanan Siswa UMS Dilancarkan Esok

KHAMIS, 9 MEI - Bank Makanan Siswa Universiti Malaysia Sabah (UMS) akan dilancarkan  esok oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Malaysia, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.

Objektif Bank Makanan Siswa ini adalah untuk membantu menyediakan kemudahan makanan kepada siswa-siswi UMS yang kurang berkemampuan khususnya pelajar B40 dan fakir miskin.

Dalam masa sama, ia juga bagi menerapkan budaya dan semangat kesukarelawan dalam kalangan mahasiswa.

Bank makanan ini merupakan inisiatif kerajaan bagi membantu mahasiswa di seluruh Universiti Awam untuk berdepan kos sara hidup yang tinggi.

Di UMS, bank makanan ini akan diselaraskan Majlis Perwakilan Pelajar dan sukarelawan mahasiswa di bawah pemantauan Jabatan Hal Ehwal Pelajar.