UMS Mahu Jalin Lebih Banyak Kolaborasi Strategik Dengan Industri

ISNIN, 8 JULAI - Universiti Malaysia Sabah (UMS) akan terus menggalakkan lebih banyak kolaborasi strategik dan lestari dengan pihak industri pada masa hadapan, selain mahu kerjasama sedia ada yang terjalin antara industri pada masa kini sentiasa berlanjutan untuk tempoh yang panjang.

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin berkata, jaringan kerjasama antara universiti dan industri ini bukan sahaja akan memberikan impak dan faedah yang baik kepada kedua-dua pihak malah akan dapat melestarikan pembangunan negeri dan masyarakat secara berterusan terutamanya di negeri Sabah.

“Seiring dengan pembangunan UMS sebagai sebuah institusi pendidikan tinggi di Sabah, adalah menjadi keperluan universiti untuk meluaskan jaringan dengan pelbagai pihak melalui libatsama industri dan komuniti yang mana ia akan dapat menyokong pembangunan sosio-ekonomi di negara ini terutamanya di negeri Sabah dalam pelbagai bidang penyelidikan, pemindahan ilmu, pembangunan bakat dan sebagainya.

“Kerjasama ini juga bukan sahaja dapat membantu universiti dalam memantapkan keupayaannya sebagai sebuah institusi pendidikan yang berinovatif dan relevan malah akan turut membantu dalam menghasilkan graduan yang mampu berdepan dengan keperluan pekerjaan masa hadapan (future-proof graduate),” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Makan Malam UMS bersama Industri di Hotel Promenade, Kota Kinabalu.

Menurut beliau, libatsama universiti dengan industri ini amat penting dan menjadi salah satu elemen utama dalam Pelan Strategik UMS 2018-2022 dalam UMS-KRA 6 yang mana menggariskan keterlibatan industri dan komuniti dalam membangunkan negeri dan negara.

“Setakat ini, UMS telah mempunyai kira-kira 105 rakan industri “rasmi” yang aktif iaitu industri yang bekerjasama dengan UMS melalui Memorandum Persefahaman (MoU), Memorandum Perjanjian (MoA) dan Surat Niat Kerjasama (LoI).

“Manakala lebih daripada 500 industri yang telah mempunyai hubungan berpotensi dengan UMS sama ada melalui perbincangan dan mesyuarat awal potensi kerjasama, kunjungan hormat, penghantaran pelajar menjalani latihan industri dan sebagainya,” katanya.

Tambah Datuk Prof. Dr. D Kamarudin, UMS telah melaksanakan pelbagai inisiatif dalam menggalakkan industri untuk bekerjasama dengan UMS antaranya seperti program industri dalam kampus (Industry@Campus) yang memberi peluang kepada mana-mana syarikat untuk membuka cawangan kecil mereka di dalam universiti dengan mengambil pelajar-pelajar untuk menjalani latihan industri mahupun bekerja dengan mereka.

“Pada masa yang sama syarikat-syarikat ini juga dapat berinteraksi dengan para pensyarah daripada pelbagai bidang untuk pelbagai aspek kerjasama yang dapat dilaksanakan secara bersama seperti konsultasi, khidmat kepakaran, pengkomersialan dan sebagainya dalam membantu memberikan manfaat yang baik kepada universiti dan syarikat.

“Pada tahun ini juga UMS telah  menerima tiga CEO melalui pelaksanaan program AixChange: CEO@Faculty hasil inisiatif Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

“Mereka ialah Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) G&A Group, Dato’ George Lim; CEO Huawei Technologies Malaysia, Michael Yuan dan Pengurus Besar Sabah Shell Petroleum, Prithipal Singh, dan ketiga-tiga CEO ini akan membantu akademia UMS melalui pelbagai aktiviti yang berpotensi dalam membangunkan aspek pendidikan di Sabah,” ujar Datuk D Kamarudin.

Hadir sama pada majlis itu Pengerusi Lembaga Pengarah UMS, Datuk K Y Mustafa; CEO G&A Group, Dato’ George Lim; Penasihat Repsol bagi Malaysia Timur, Datuk Eddie Abdullah; Pengarah Urusan Sofield Petroleum Sdn Bhd, Dato’ Suhaili Abdul Rahman; Presiden Federation of Sabah Industries (FSI) Datuk Ir. Chong Hon Len; dan CEO MAS Wing, Aminuddin Zakaria.