HUMS Komited Jadikan Rehabilitasi Strok Sebagai Nic Kepakaran

JUMAAT, 12 JULAI - Hospital Universiti Malaysia Sabah (HUMS) yang kini dalam fasa pembinaan akan menjadikan bidang rehabilitasi strok sebagai salah satu nic kepakaran hospital tersebut dengan membangunkan Unit Rehabilitasi Strok.

Menteri Kesihatan dan Kesejahteraan Rakyat Sabah, Datuk Frankie Poon Ming Fung berkata, sebaik sahaja hospital yang dijangka selesai pembinaannya pada tahun 2021 itu beroperasi, unit tersebut akan mampu menyumbang kepada peningkatan kualiti perkhidmatan pemulihan strok di negara ini.

“Penyakit strok bukanlah sesuatu yang asing, dan seperti yang kita sedia maklum, penyakit strok boleh menyebabkan pelbagai komplikasi kesihatan.

“Oleh itu, rawatan rehabilitasi strok adalah amat penting bagi membantu pesakit dalam proses pemulihan secara menyeluruh, mengelakkan komplikasi, membantu pesakit untuk mencapai tahap keberdikarian yang maksimum serta kembali semula kepada komuniti dan juga pekerjaan mereka,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan penutupan bengkel ‘Borneo Interdisciplinary Stroke Rehabilitation Workshop 2019’ di Auditorium Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK) Universiti Malaysia Sabah (UMS) pagi tadi.

Justeru katanya, bengkel ini menjadi satu titik permulaan bagi merealisasikan usaha pembangunan Unit Rehabilitasi Strok, dan kandungan bengkel itu juga bersesuaian dengan konsep Hospital UMS yang menjamin kelestarian dan keupayaan meneruskan rawatan di komuniti.

“Saya berharap dengan penganjuran kursus seumpama ini akan mampu meningkatkan pengetahuan dan kompetensi dalam rawatan rehabilitasi strok sekali gus meningkatkan mutu perkhidmatan rawatan pemulihan strok di negara kita,” kata Datuk Frankie Poon.

Terdahulu, Dekan FPSK, Prof. Dr. Mohammad Saffree Jeffree berkata, HUMS juga berhasrat untuk tidak hanya menjalankan rawatan berkaitan pemulihan strok di hospital, tetapi juga akan turun ke kawasan pedalaman bagi membantu pemulihan pesakit strok di sekitar kawasan pedalaman Sabah.

“Ini adalah bagi memenuhi keperluan kesihatan dan kesejahteraan rakyat di seluruh negeri Sabah, dan UMS melalui HUMS akan terus berkolaborasi dengan Jabatan Kesihatan Negeri Sabah bagi tujuan tersebut,” ujar beliau.

Hadir sama pada acara tersebut Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Sabah, Datuk Dr. Christina Rundi; Pengarah Hospital Queen Elizabeth, Dr. William Gotulis; Ketua Jabatan Perubatan Rehabilitasi, Hospital Queen Elizabeth, Dr. Syahiskandar Sybil Shah; dan pengerusi penganjur, Dr. Fatimah Ahmedy.