UMS Disaran Terus Wujudkan Kerjasama dengan Pihak Industri

KHAMIS, 25 JULAI - Universiti Malaysia Sabah (UMS) disaran untuk terus mewujudkan kerjasama erat dengan pihak industri  bagi manfaat bersama.

Menteri Pelajaran dan Inovasi Sabah, Datuk Dr. Yusof Yacob berkata kerjasama seumpama itu mampu membuatkan kedua-dua pihak untuk terus kekal relevan.

Menurut beliau, penggiat industri boleh mendapat manfaat kepakaran minda menerusi penyelidikan sesebuah universiti, teknologi mahupun infrastruktur penyelidikan.

“Susulan penggubal dasar berusaha untuk membentuk pengetahuan akademik kepada kejayaan komersial, terdapat keperluan berterusan kepada hubungan kukuh di antara pihak industri dan akademik.

“Kerjasama industri-universiti merupakan komponen penting dalam pembiayaan universiti. Universiti juga boleh mendapat pembiayaan tambahan atau akses kepada peralatan industri,” katanya dalam ucapan perasmian Persidangan Antarabangsa mengenai Pengajian Perniagaan (ICoBS) yang julung kali dianjurkan oleh Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP).

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Pembantu Menteri Pendidikan dan Inovasi Sabah, Jenifer Lasimbang.

Terdahulu, Naib Canselor UMS Profesor Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin berkata UMS berharap persidangan tersebut akan membawa kepada pertukaran idea yang positif, rangkaian dan persahabatan yang berlanjutan disamping berusaha untuk meningkatkan lagi kerjasama antara universiti dan industri.

Seramai 78 peserta dari sepuluh negara termasuk China, Nigeria, New Zealand, India dan Mexico menyertai persidangan tersebut yang turut dihadiri oleh Pendaftar UMS, Puan Vina Zahriani Yusof.