Perpustakaan UMS Anjur Emerald Review Writing Competition

RABU, 7 OGOS - Perpustakaan Universiti Malaysia Sabah (UMS) mengadakan Emerald Review Writing Competition  bertempat di Bilik Multimedia Perpustakaan hari ini.

Pertandingan itu antara lain bertujuan untuk mempelbagaikan kegunaan sumber rujukan yang dilanggan oleh UMS dalam pangkalan data Emerald serta memberikan kemahiran membuat semakan artikel (review article) kepada peserta.

Dalam masa sama pertandingan itu juga bagi meningkatkan keyakinan dan kemahiran penulisan peserta serta memastikan pihak pembekal atau penerbit memberikan perkhidmatan selepas jualan seperti yang dijanjikan.

Seramai 15 peserta telah mengambil bahagian yang terdiri daripada pensyarah fakulti dan pelajar pascasiswazah UMS.

Terdahulu, satu sesi ceramah turut diadakan di Auditorium Perpustakaan yang bertajuk “How to Critically Evaluate a Manuscript.”

Dihadiri seramai 30 pelajar dan pensyarah, ceramah itu disampaikan Penolong Profesor Kanan Universiti Brunei Darussalam, Dr. Mamunur Rashid.

Dr. Mamunur turut menjadi juri Emerald Review Writing Competition  bersama Prof. Dr. Mohd. Dahlan A. Malek dari Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP) UMS dan Prof. Madya Dr. Mohamad Rizal Abdul Hamid dari Fakulti Kewangan Antarabangsa Labuan UMS.