Tujuh Ekor Lembu Dikorban Di UMS

SELASA, 13 OGOS – Sejumlah tujuh ekor lembu dikorbankan bersempena dengan Majlis Ibadah Korban dan Akikah Universiti Malaysia Sabah (UMS) yang berlangsung di Perkarangan Masjid UMS, pagi tadi.

Menurut Pengarah Pusat Islam UMS, Dr. Sarip Adul, Pusat Islam UMS telah diamanahkan untuk melaksanakan ibadah korban bagi 10 ekor lembu pada tahun ini, dengan dua ekor telah disumbangkan ke kawasan yang lebih memerlukan di Kota Marudu.

“Manakala seekor lembu hasil sumbangan Pusat Islam sendiri telah disembelih sehari sebelum sambutan Hari Raya Aidiladha bagi tujuan jamuan sempena acara ibadah korban yang telah menjadi tradisi di UMS setiap tahun.

“Objektif penganjuran program ini adalah bagi warga UMS bersama-sama untuk menyumbang kepada masyarakat yang memerlukan baik daripada UMS mahupun kepada masyarakat di luar UMS, selain bagi melaksanakan syiar Islam sebagai lambang perpaduan dan kesatuan umat Islam khususnya dalam kalangan warga UMS,” katanya ketika ditemui media pada acara tersebut.

Tambah Dr. Sarip, daging korban yang telah siap dilapah akan diagihkan kepada kakitangan UMS yang berkelayakan serta masyarakat sekitar UMS.

Pada program tersebut, lebih 60 kakitangan universiti termasuk ahli Kesatuan Kakitangan Am UMS (KEKAUMAS) telah terlibat membantu dan menjayakan kerja-kerja penyembelihan, melapah dan pengagihan daging korban.