Menteri Belia dan Sukan Sabah Lawat Pusat Pemulihan Kecergasan Fizikal UMS

SELASA, 13 OGOS - Menteri Belia dan Sukan Sabah, Phoong Jin Zhe mengadakan satu lawatan ke Pusat Pemulihan Kecergasan Fizikal, Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP) Universiti Malaysia Sabah (UMS), baru-baru ini.

Lawatan tersebut diadakan pada hari terakhir program Penilaian Prestasi Atlet Olahraga Sukan Malaysia (SUKMA) Sabah yang terdiri daripada atlet-atlet olahraga yang bakal berentap di kejohanan Sukan Malaysia Johor pada tahun hadapan.

Phoong Jin Zhe sempat melawat ke Makmal Prestasi Manusia, Fakulti Psikologi dan Pendidikan di mana beliau dapat melihat sendiri segala kelengkapan dan peralatan-peralatan saintifik yang digunakan sepanjang program penilaian prestasi atlet tersebut dijalankan.

Lawatan itu kemudiannya diteruskan ke Klinik Fisiologi Senam, FPP yang mana pada masa sama program penilaian prestasi atlet sedang berlangsung.

Phoong Jin Zhe sempat beramah mesra dengan kesemua atlet yang hadir sebelum bergerak ke dewan jamuan untuk sesi taklimat dan penerangan program oleh Ketua Program Penilaian Prestasi Atlet SUKMA Sabah yang juga Pensyarah Sains Sukan UMS, Prof. Madya Dr. Dayang Maryama Ag. Daud.

Lawatan itu turut disertai Pembantu Menteri Belia dan Sukan Sabah, Arunarnsin Taib; Pengarah Majlis Sukan Negeri Sabah, Mohd Asneh Mohd Noor; Dekan FPP UMS, Prof. Dr. Ismail Ibrahim; dan Penolong Pengarah Pengurusan Acara Majlis Sukan Negeri Sabah, Valerie Wong Hsiao Hsien.

Pusat Pemulihan Kecergasan Fizikal telah menjadi pusat bagi program penilaian prestasi atlet-atlet SUKMA Sabah bermula pada tahun lalu untuk acara olahraga dan sukan berbasikal.

Program ini membantu menilai prestasi semasa atlet-atlet tersebut secara berperingkat dalam usaha untuk membantu para jurulatih mengoptimumkan program latihan para atlet berkenaan untuk mencapai kejayaan di Sukan Malaysia.