56 Pelajar Wuyi University China sertai Kursus Kejuruteraan di UMS

JUMAAT, 16 OGOS - Universiti Malaysia Sabah UMS menerima kehadiran 56 pelajar Wuyi University China bagi menjalani Kursus Kecerdikan Buatan (Algoritma Genetic) di Fakulti Kejuruteraan (FKJ) UMS.

Penyelaras program itu, Dr. Kenneth Teo Tze Kin berkata, kolaborasi akademik antara UMS dan Wuyi University telah bermula dengan termeterainya Surat Niat (LoI) pada Oktober 2017.

"Aktiviti-aktiviti yang  dijalankan seperti kursus melibatkan 56 pelajar ini adalah antara pengisian atau aktiviti di dalam LoI.

"Tahun lalu kita juga telah menerima seramai 27 pelajar daripada universiti itu bagi program yang sama,” katanya.

Beliau ditemui pada majlis makan malam bagi meraikan kesemua pelajar tersebut yang dihoskan oleh Presiden Sze Yip Bersatu Sabah, Datuk Susan Wong Siew Guen di salah sebuah restoran terkemuka, pada Rabu.

Hadir sama Naib Canselor UMS, Prof. Dr Taufiq Yap Yun Hin dan isteri.

Dr. Kenneth Teo berkata, melalui LoI itu, UMS juga telah menghantar seramai lapan orang pelajar untuk menjalani latihan ilmiah di Wuyi University pada tahun 2018.

“Pada tahun 2019, UMS  juga menghantar seramai 26 pelajar untuk mengadakan latihan ilmiah sekali gus memastikan hubungan yang telah terjalin ini sentiasa subur dan berterusan.

"Adalah menjadi harapan agar kerjasama akademik antara UMS dan Wuyi University akan terus berkembang serta diperluaskan kepada aspek penyelidikan," katanya lagi.

Kursus yang diadakan 11-26 Ogos itu turut memberi ruang kepada para pelajar Wuyi University untuk mengenali negeri Sabah dengan lebih dekat melalui beberapa lawatan ke destinasi menarik yang terdapat di negeri ini.