Program MENITI UMS Beri Sinar Baru Buat Pelajar B40

RABU, 21 OGOS - Rasa terharu dengan penuh rasa syukur menyelubungi keluarga dan pelajar yang ditawarkan melanjutkan pengajian ke Universiti Malaysia Sabah (UMS) melalui program Merobah Idea Menjadi Realiti (MENITI).

Program yang turut dikenali sebagai program B40 Khas ini merupakan usaha UMS untuk memberi peluang kepada pelajar kurang berkemampuan namun berkelayakan untuk melanjutkan pengajian ke universiti setelah gagal menerima sebarang tawaran ke menara gading.

Ahad lalu, Naib Canselor UMS, Prof. Dr. Taufiq Yap Yun Hin telah menyampaikan Surat Tawaran kepada dua pelajar masing-masing di Kampung Lok Batik Tuaran dan Kampung Mangkaladoi Tamparuli.

Menurut salah seorang penerima Norsahidah Nurman, 19, beliau pada awalnya sudah putus harapan apabila mendapati namanya tidak menerima sebarang tawaran selepas semakan keputusan secara atas talian.

Anak bongsu daripada lima adik beradik itu berkata, selepas gagal menerima sebarang tawaran dia telah mengambil keputusan untuk bekerja bagi membantu keluarga yang hanya melakukan perniagaan di gerai secara kecil-kecilan.

“Namun kehadiran UMS pada kali ini, membuka harapan baru bagi saya, terutama dalam tekad untuk mengubah nasib keluarga.

“Saya mahu membanggakan ibu saya, dia seorang ibu tunggal yang banyak berkorban untuk kami dan saya mahu membawa semangat dia untuk berusaha mencapai kejayaan termasuk meraih keputusan yang baik dalam akademik sepanjang di universiti,” katanya dalam linangan air mata kesyukuran.

Seorang lagi penerima, Frolina Leong Ah Fung, 20, turut menyuarakan rasa syukur atas peluang yang diberikan UMS yang disifatkannya sebagai satu peluang keemasan dan akan dimanfaat dengan sebaik mungkin.

Ujarnya, beliau sangat terkejut apabila didatangi oleh pihak UMS tentang pemakluman tawaran itu kerana sebelum ini beliau ada cuba untuk memohon ke universiti dan telah dipanggil untuk proses temuduga namun keputusannya adalah mendukacitakan.

“Saya akan belajar bersungguh-sungguh, menggalas peluang yang diberi ini dan mahu meraih segulung ijazah serta menggunakan ilmu yang diperoleh bagi meningkatkan taraf hidup keluarga,” ujar anak ketiga dari empat adik beradik itu lagi.

Sementara itu Prof Dr. Taufiq Yap ketika ditemui menyuarakan harapan agar semua pelajar yang ditawarkan melalui program MENITI ini dapat memanfaatkan peluang dengan menunjukkan kemampuan yang ada melalui usaha-usaha dalam mencapai kecemerlangan sepanjang berada di universiti.

“Gunakan kesempatan dan potensi yang ada semasa berada di UMS ini untuk menjadi seorang pelajar bukan hanya ulat buku tetapi juga merupakan seorang pelajar yang mahir dalam segala bidang,” katanya.

UMS menerusi program MENITI pada tahun ini menawarkan peluang kemasukan kepada 179 pelajar di negeri Sabah dengan pendapatan isi rumah di bawah garisan kemiskinan 40 peratus terendah (B40).

Hadir sama pada penyerahan surat tawaran itu ialah Pendaftar UMS, Vina Zahriani Yusof.