Jurulatih PALAPES UMS Pikul Amanah Terap Nilai Disiplin Dalam Anggota

KHAMIS, 20 OGOS – Jurulatih Pasukan Latihan Pegawai Simpanan (PALAPES) di Universiti Malaysia Sabah (UMS) diingatkan agar sentiasa menjaga disiplin diri serta meningkatkan tahap pengurusan diri pada tahap tertinggi bagi menjaga nama baik pasukan PALAPES.

Panglima Latihan Tentera Darat Malaysia, Mejar Jeneral Dato’ Mohammad Ab Rahman berkata, ini kerana mereka mempunyai tanggungjawab yang tinggi dalam mendidik dan memberi latihan kepada anggota pegawai kadet PALAPES yang terdiri daripada pelajar-pelajar universiti.

“Adalah menjadi harapan markas latihan agar semua staf PALAPES UMS dapat melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang diberikan dengan baik berdasarkan arahan dan garis panduan yang telah dikeluarkan.

“Saya juga berharap agar semua anggota dapat memberikan kerjasama yang terbaik kepada ketua jurulatih dalam melaksanakan segala penugasan yang diberikan, serta memastikan segala penugasan dilaksanakan dengan sebaiknya dan segala masalah yang dihadapi perlu diatasi dengan bijaksana,” katanya.

Mejar Jeneral Dato’ Mohammad Ab Rahman berkata demikian sempena lawatan beliau ke Markas PALAPES UMS baru-baru ini.

Beliau turut berpesan agar setiap jurulatih PALAPES perlu mempunyai nilai berdisiplin, berpengetahuan, penampilan yang baik dan profesional.

“Adalah amat penting untuk menjaga disiplin diri pada tahap tinggi agar anda semua  mampu menjadi contoh terbaik kepada anggota pegawai kadet, dan bukan sebaliknya yang memberi kesan negatif sehingga mampu merosakkan diri, keluarga, organisasi dan masyarakat.

“Ini termasuk berbelanja mengikut kemampuan agar tidak meletakkan diri dalam keadaan keberhutangan tinggi sehingga menyebabkan diri mengalami tekanan,” ujar Mejar Jeneral Dato’ Mohammad Ab Rahman.

Turut hadir pada sesi lawatan tersebut Ketua Cawangan Doktrin Bantuan Tempur, Angkatan Tentera Malaysia, Lt Kol Mohd Shamsi Abd Latip; Pemangku Ketua Jurulatih PALAPES UMS, Kapten Nik Mohamad Rukmal Hakim Rokman; dan Pemangku Timbalan Komandan PALAPES UMS, Kapten Dr Lee Kuok Tiung.