REPSOL Anjur Bengkel Kerjaya untuk Pelajar UMS

RABU, 25 SEPT - REPSOL Oil & Gas Malaysia Limited (RESPOL) menganjurkan bengkel kerjaya untuk pelajar-pelajar tahun akhir dan tahun pertama jurusan kejuruteraan Universiti Malaysia Sabah (UMS) buat kali ketiga, kelmarin.

Menurut Pengurus Kanan REPSOL, Dayangku Marianah Pengiran Mahmuddin, penganjuran bengkel tersebut adalah salah satu cara pihaknya menyumbang semula kepada masyarakat dengan memfokuskan kepada bidang keselamatan, pendidikan, kesihatan dan pembangunan modal insan.

“Dalam bidang pendidikan, kami membina bakat-bakat muda generasi kini melalui program biasiswa REPSOL yang telah mula dilancarkan pada tahun 2008. Kami memulakan tajaan biasiswa dengan tiga universiti iaitu Universiti Teknologi Mara (UTM), Universiti Sains Malaysia (USM) dana Universiti Malaysia (UM).

“UMS mula menjadi rakan strategik REPSOL pada tahun 2014 diikuti dengan menandatangani perjanjian persefahaman pada tahun yang sama, dengan objektif untuk memanfaatkan bakat muda yang ada di Sabah,” ujar beliau.

Merasmikan bengkel tesebut, Naib Canselor Profesor Datuk Dr. Taufiq Yap Yun Hin menasihatkan para pelajar agar memanfaatkan ilmu yang dikongsikan oleh para penceramah.

“Pada saya, program ini adalah satu peluang pemperoleh ilmu, berkongsi idea, duduk bersama untuk membincangkan isu-isu etika dalam kerjaya dan perniagaan yang saya yakin amat berguna kepada para pelajar terutama apabila masuk ke alam kerjaya kelak,” katanya dalam teks ucapan yang dibcakan oleh Penolong Naib Canselor UMS, Profesor Dr. Marcus Jopony.

Tambah beliau, permasalahan atau konflik di tempat kerja juga sering melibatkan isu etika, yang mana jika sesorang pekerja memegang nilai etika yang positif, ia cenderung untuk menjadi pekerja yang baik, berprestasi cemerlang dan memberi impak yang positif kepada organisasi.

“Adalah menjadi  tanggungjawab anda untuk memastikan ciri-ciri etika dalam pekerjaan atau kerjaya yang dipilih itu menepati landasan moral dan etika agama sebaik-baiknya. Ingatlah ilmu itu makanan jiwa, namun ilmu tanpa etika dan adab pasti akan binasa,” tambahnya.

Kira-kira 300 peserta menyertai bengkel tersebut yang turut dihadiri oleh Ketua Penasihat Perhubungan Kerajaan dan Komuniti (Sabah/Labuan) REPSOL, Datuk Eddie Abdullah dan Pengarah Pusat Kerjaya dan Alumni UMS, Profesor Madya Dr. Lai Yew Ming.