Pasukan Robotik UMS Raih Hadiah RM1,500 Pada Pertandingan U-ROCK 2019

ISNIN, 23 SEPTEMBER - Pasukan Robotik Universiti Malaysia Sabah (UMS) muncul sebagai pemenang tempat ketiga pada kejohanan University Robot Competitions: Kingdom of Champions (U-ROCK 2019) anjuran Universiti Malaysia Perlis (UNIMAP) di Arau, Perlis pada 21 – 22 September 2019.

Pasukan UMS telah memberikan saingan sengit terhadap 28 pasukan yang bertanding sekali gus berjaya meraih hadiah berupa wang RM1,500, piala dan sijil penyertaan.

Kejayaan tersebut diterjemahkan oleh pelajar tahun 2 Fakulti Kejuruteraan yang dibarisi oleh Tiong Lin Rui, Ong Tun Yau, Nur Faeza Farhana Anggu, Mohd Nur Syafiq Noor, Rahmat Hidayat Arifai, Lee Kin Wai, Soh Chia Seng dan Stanley Ka.

Sementara itu, Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Taufiq Yap Yun Hin merakamkan ucapan tahniah atas pencapaian yang disifatkannya amat memberangsangkan apatah lagi ia merupakan penyertaan buat julung kalinya dalam pertandingan tersebut.

“Kejayaan ini sudah pasti memberi dorongan dan suntikan semangat kepada pelajar-pelajar lain untuk meraih pelbagai kejayaan lain pada masa akan datang.

“Syabas saya ucapkan kepada semua pelajar serta Penyelaras Projek, Prof. Madya Ir. Dr. Muralindran Mariappan dan Pengurus Pasukan, Dr. Khong Wei Leong atas usaha dan tungkus-lumus bagi menzahirkan pencapaian yang membanggakan ini,” katanya.

Kejohanan selama dua hari itu itu menyaksikan pasukan UNIMAP A dan UNIMAP B masing-masing muncul sebagai johan dan naib johan.