UMS Tandatangan LoI Bersama CILTM

SELASA, 24 SEPTEMBER - Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP) Universiti Malaysia Sabah (UMS) menandatangani satu Surat Niat (LoI) bersama The Chartered Institute of Logistics and Transport Malaysia (CILTM), kelmarin.

Upacara menandatangani kerjasama tersebut menyaksikan UMS diwakili Dekan FPEP, Prof. Madya Dr. Raman Noordin manakala CILTM diwakili Pengerusinya, Siti Noraishah Azizan.

Majlis bersejarah itu turut disaksikan kira-kira 100 warga FPEP bertempat di Dewan Kuliah Pusat 1 UMS.

Terdahulu dalam ucapannya, Dr. Raman berkata, LoI itu merangkumi kerjasama dalam mengenal pasti dan meneroka pembangunan yang berpotensi dalam kemajuan sektor logistik dan pengangkutan di Sabah.

Ujar beliau, UMS dan CILTM juga akan bekerjasama dalam penyebaran pengetahuan dan pendidikan dengan menganjurkan acara, aktiviti, seminar dan kuliah.

“Antaranya termasuklah memajukan peruntukan pensijilan profesional berkaitan logistik terutamanya CILT Professional Qualifying Examination (PQE) CILTM.

“Kerjasama ini juga membolehkan pengembangan sumber data UMS berkaitan logistik di Sabah sebagai rujukan bagi tujuan aktiviti akademik,” tambahnya lagi.

Dr. Raman turut berterima kasih atas LoI yang dijalinkan dan berharap ia akan membawa kepada  permeteraian Memorandum Persefahaman (MoU) antara kedua belah pihak pada masa akan datang.

Hadir sama pada majlis itu, Ketua Program Perniagaan Antarabangsa, Dr. Sidah Idris dan Pensyarah Kanan FPEP, Dr. Ariff Kamisan Pusiran.