Bersama-sama Menuju Masa Depan UMS yang Lebih Baik: Naib Canselor

KHAMIS, 26 SEPTEMBER - Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof. Datuk ChM. Dr. Taufiq Yap Yun Hin mengajak seluruh warga universiti untuk terus bersama-sama ke arah membentuk masa depan UMS yang lebih baik.

Menurutnya, perkara itu perlu dilaksanakan tanpa menoleh ke belakang seiring dengan slogan UMS iaitu Bertekad Cemerlang.

“Setiap ketua di peringkat jabatan masing-masing juga perlu berbincang dengan kakitangan dan menunjukkan ke mana hala tuju yang perlu dicapai.

“Ikhlaskan hati kita menyumbang kepada universiti dan beri tumpuan yang sebaiknya kepada kejayaan kita bersama,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan pada program “In Person With...” Yang Berbahagia Prof. Datuk ChM. Dr. Taufiq Yap Yun Hin, Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah sempena Hari Pentadbir Peringkat UMS 2019.

Program anjuran Persatuan Pegawai Pengurusan Profesiona(PPUMS) itu berlangsung di Galeri Majlis Bangunan Canselori UMS, kelmarin.

Prof. Datuk Dr. Taufiq berkata, nilai-nilai murni juga perlu diterapkan dan diabadikan dalam kehidupan sebagai inspirasi dalam menjalankan tugas di UMS dengan lebih baik.

“Saya harap kita akan bergerak maju bersama dengan pimpinan universiti dengan menghindari sikap-sikap tidak baik seperti memburuk-burukkan orang lain tetapi binalah tabiat yang terbaik untuk sama-sama memajukan UMS,” ujarnya lagi.

Hadir sama pada majlis itu ialah Presiden PPUMS, Mohamad Edrus Othman; Pendaftar UMS, Vina Zahriani Yusof; Bendahari UMS, Zallifah Shadan; dan Ketua Pustakawan UMS, Haji Zawawi Tiyunin.