UMS Anjur Bicara Buku Perkenal Karya Baharu Kepada Masyarakat

JUMAAT, 27 SEPTEMBER - Sebuah Bicara Buku diadakan di Ruang Santai Perpustakaan Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini dalam usaha ke arah memperkenalkan karya baharu kepada masyarakat di samping mendapatkan maklum balas daripada pembaca terhadap karya buku berkenaan.

Pada program itu, buku bertajuk Mediasi Dalam Perkembangan Novel Sabah tulisan Pengarah Penerbit UMS, Prof Madya Dr. Asmiaty Ahmad telah diulas Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi, Prof. Madya Ts. Dr. Ramzah Dambul di hadapan pelajar Tahun 2 Program Komunikasi dan Program Seni Kreatif, Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW).

Menurut Dr. Ramzah, mediasi bermakna perantara atau faktor yang menjadi pemangkin atau pengubah  kepada penghasilan sesuatu karya.

“Pensejarahan novel di Sabah memperlihatkan mediasi sosiobudaya, konvensi, institusi dan ideologi sebagai pemangkin perkembangan penghasilan novel sejak tahun 1970-an.

“Mediasi ekonomi hanya diperlihatkan pada sekitar tahun 1960-an melalui beberapa karya antaranya karya K Bali berjudul Bogel / Sarini dan Bulan Muda hati Muda,” katanya pada majlis itu yang diadakan sempena Pesta Buku UMS 2019.

Dr. Ramzah berkata, penulis novel Sabah sangat langka dalam membicarakan isu sensitif seperti kebergantungan ekonomi sabah terhadap warga luar.

“Selain itu penulis Sabah masih berkarya dalam ruang lingkup selesa tanpa berani mengutarakan isu-isu sensitif seperti hak orang asal, isu sosial seperti pelacuran sebagaimana yang pernah dikupas oleh Sasterawan Negara A Samad Said dalam masyarakat di Tanah Melayu menerusi novel Salina sekitar tahun 1970-an.

“Realiti kehidupan masyarakat di Sabah tidak dikupas secara tuntas oleh kebanyakan pengkarya berkemungkinan disebabkan oleh latar budaya,” jelasnya yang turut menyeru penulis untuk meneruskan kritikan terhadap perkembangan persuratan dalam era digital yang serba mencabar.

Bagi yang berminat, Buku Mediasi Dalam Perkembangan Novel di Sabah boleh didapati menerusi kedai buku UMS dengan harga RM50.