Universiti Harus Jadi Pusat Sebar Luas Ilmu kepada Masyarakat

ISNIN, 30 SEPT - Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) Universiti Malaysia Sabah (UMS), Profesor Madya Ts. Dr. Ramzah Dambul berkata sebuah universiti harus menjadi tempat untuk melahirkan komoditi pintar dan pusat untuk menyebar luas ilmu kepada masyarakat.

Menurutnya, salah satu wadah penyebarluasan ilmu adalah melalui penerbitan buku, jurnal dan yang seumpamanya.

Tambah beliau adalah wajar jika universiti menjadikan amalan membaca, menulis, menerbitkan buku dan jurnal sebagai salah satu Petunjuk Prestasi Utama (KPI) para pensyarah dan universiti secara amnya.

“Dunia kita pada masa kini berdepan dengan cabaran digital dan kemalasan masyarakat untuk membaca buku apatah lagi membeli buku sementelah dalam dunia akademia, membaca dan menulis buku (termasuk jurnal) merupakan nadi atau agenda penting bagi sesebuah universiti.

“Seseorang tidak akan menjadi penulis yang hebat sebelum menjadi pembaca yang kuat. Tiada yang boleh memahirkan diri menulis tanpa tabiat suka membeli (buku) dan membaca,” ujarnya ketika merasmikan majlis penutupan Pesta Buku UMS 2019 anjuran Penerbit UMS, baru-baru ini.

Selain itu, beliau turut memuji usaha Penerbit UMS yang berjaya menerbitkan 41 buah manuskrip pada tahun ini dan menganggap pencapaian tersebut merupakan satu yang harus dibanggakan.

“Saya mewakili pihak pengurusan UMS turut merakamkan setinggi-tinggi tahniah kepada penulis-penulis yang telah berkarya dan golongan ini bukan sahaja perlu diraikan malah digalakkan untuk terus berkarya.

“Rakan-rakan pensyarah yang sentiasa berkarya dan menghasilkan buku berkualiti perlu melihat satu aspek yang sangat penting, iaitu penghasilan buku yang mempunyai kebolehpasaran yang tinggi dan baik, bukan sahaja berguna dalam kalangan pelajar tetapi mampu menembusi pasaran antarabangsa,” tambahnya lagi.

Terdahulu, Pengarah Penerbit UMS, Profesor Madya Dr. Asmiaty Amat memaklumkan pencapaian lonjakan sebanyak 300 peratus penerbitan buku pada tahun ini adalah merupakan hasil kerjasama simbiosis di antara pelbagai pihak di UMS.

Katanya kerjasama diantara pihak pengurusan, Jabatan Bendahari dan para pensyarah harus diteruskan demi membentuk dan melestarikan persekitaran dan budaya kerja.

Pesta Buku UMS 2019 yang berlangsung selama lima hari bermula 23 September itu turut memberi ruang kepada penulis untuk memperkenalkan buku baharu masing-masing menerusi slot Bicara Buku.