Siswa KKTF UMS Tabur Bakti Di Kg. Selimbangun, Sepanggar

RABU, 2 OKTOBER – Lebih 100 sukarelawan telah menjayakan program khidmat masyarakat di Kampung Selimbangun, Sepanggar anjuran Jawatankuasa Kebajikan Mahasiswa (JAKMAS) Kolej Kediaman Tun Fuad (KKTF) Universiti Malaysia Sabah baru-baru ini.

Program di bawah kelolaan felo penyelaras KKTF, Rohaizam Lamdin dan Norcikeyon ini melibatkan pelajar KKTF serta mendapat usahasama daripada agensi luar antaranya dari Jabatan Alam Sekitar (JAS), Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) dan Yayasan Dana Kebajikan Muslim Malaysia (YDKMM).

Menurut pengarah program, Humaira Fong Zi Li, program yang bertemakan “Masyarakat Penyayang Lahir Bersama Tanggungjawab” ini adalah sebagai pendedahan kepada sukarelawan yang terlibat khususnya pelajar UMS tentang tanggungjawab diri terhadap masyarakat sekeliling.

“Di samping itu, program ini juga adalah bagi memberi kesedaran tentang kepentingan menjaga kebersihan dan alam sekitar serta menanam sifat penyayang dalam diri, sejajar dengan tema program ini.

“Melalui program ini, sebanyak 1,337.3 kilogram pungutan sampah telah berjaya dikumpul oleh para sukarelawan bersama-sama dengan penduduk kampung,” katanya.

Tambah Humaira, selain aktiviti kutipan sampah, turut diadakan aktiviti senaman zumba pada awal pagi, gotong-royong membersihkan kawasan kampung, taklimat kesihatan oleh Pusat Kesihatan UMS, ceramah kesedaran tentang alam sekitar oleh JAS, penyediaan logistik oleh DBKK dan slot santai bersama penduduk kampung.

“Diharapkan program ini dapat diteruskan pada masa akan datang dengan memberikan manfaat dan impak yang lebih tinggi kepada masyarakat serta menggalakkan para peserta bertukar-tukar idea dan pendapat sepanjang melaksanakan program,” ujarnya.

Program tersebut diakhiri dengan acara perasmian penutupan yang disempurnakan oleh Timbalan Pengetua KKTF, Muhammad Jumrat Minsun yang turut menyempurnakan acara dengan penyerahan sumbangan kepada 11 orang anak yatim dari kampung tersebut, serta penyerahan sumbangan 30 naskah terjemahan Al-Quran daripada YDKMM kepada ahli jawatankuasa Masjid Nur Iman, Kg. Selimbangun.