KPM Sedia Bantu UMS Tingkat Hubungan Dengan Pihak Industri

JUMAAT, 4 OKTOBER – Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan berusaha untuk membantu  Universiti Malaysia Sabah (UMS) meningkatkan hubungan industri dengan membawa lebih banyak pihak industri termasuk di peringkat antarabangsa untuk menjalinkan kolaborasi dengan UMS.

Menteri Pendidikan, Dr. Maszlee Malik berkata, UMS mempunyai banyak potensi dengan kawasan semula jadi kampus yang begitu cantik dan boleh dibangunkan sebagai produk pelancongan sekali gus mampu membuka peluang pekerjaan kepada para pelajar.

“KPM juga ingin meningkatkan kolaborasi UMS di peringkat antarabangsa, yang difahamkan ketika ini UMS banyak menjalin kerjasama dengan universiti dari China, dan kita akan bekerjasama dengan pentadbir universiti untuk melakukan kerjasama termasuklah kolaborasi dengan pihak daripada Jepun dan Eropah.

“Kita yakin UMS mempunyai potensi untuk bergelar sebuah universiti terkenal serta berdaya saing, bukan sahaja peringkat rantau Asia malah peringkat dunia,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui media selepas Sesi Townhall Bersama Warga Institusi Pendidikan Tinggi (IPT) Sabah di Dewan Canselor, UMS.

Dr. Maszlee menambah, kementeriannya juga komited membawa lebih ramai pelajar dari negara ASEAN untuk belajar di UMS selain tekad menjadikan UMS mempunyai kebolehpasaran kerja yang tinggi bagi semua graduan.

Terdahulu, dalam sesi tersebut, Dr. Maszlee menyarankan agar kerajaan negeri Sabah mengambil seramai mungkin pelajar UMS menjalani latihan industri di jabatan, agensi dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) di negeri itu.

Beliau berkata, ini adalah bagi memberikan pengalaman kepada pelajar untuk menguruskan masa dengan baik selain memberikan keyakinan kepada mereka menghadapi alam pekerjaan.

Turut hadir pada sesi Townhall tersebut Menteri Pendidikan dan Inovasi Sabah, Datuk Dr Yusof Yacob; Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi, Jabatan Pendidikan Tinggi Malaysia, Datuk Ir. Dr. Siti Hamisah Tapsir; Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Taufiq Yap Yun Hin; Rektor Universiti Teknologi Mara (UiTM) Sabah, Prof Madya Datuk Dr Abdul Kadir Roseline; dan Pengarah Pendidikan Negeri Sabah, Dr. Mistrine Radin.