Sambutan Hari Haiwan Sedunia Ruang Terbaik Dalami Isu Kebajikan Haiwan

ISNIN, 7 OKTOBER – Sambutan Hari Haiwan Sedunia mampu menjadi ruang terbaik dalam memberikan pendedahan mendalam berkaitan isu kebajikan haiwan yang dihadapi saban hari oleh masyarakat awam khususnya generasi muda sejak dari bangku sekolah lagi.

Timbalan Dekan (Penyelidikan dan Inovasi) Pusat Penataran Ilmu dan Bahasa (PPIB) Universiti Malaysia Sabah (UMS), Dr. Romzi Ationg berkata, sambutan tersebut merupakan program antarabangsa yang disambut pada 4 Oktober setiap tahun oleh seluruh dunia untuk menjaga hak dan kebajikan haiwan.

“Sambutan Hari Haiwan Sedunia juga merupakan satu langkah baik dalam memperkenalkan kepada masyarakat mengenai kewujudan pelbagai badan penjagaan haiwan bukan kerajaan (NGO) khususnya di Kota Kinabalu, antaranya International Aid for the Protection and Welfare of Animal (IAPWA), Society for The Prevention of Cruelty to Animals (SPCA) Kota Kinabalu, Kota Kinabalu Wetlands dan banyak lagi.

“Melalui program seperti ini juga, Akta Kebajikan Haiwan 2015 juga dapat disebarkan kepada orang ramai,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika mewakili Dekan PPIB menyempurnakan acara perasmian penutupan Sambutan Hari Haiwan Sedunia Peringkat UMS di Auditorium Perpustakaan, UMS baru-baru ini.

Tambah Dr. Romzi, program yang berlangsung selama dua hari anjuran Jawatankuasa Kebajikan Rekreasi dan Libatsama Masyarakat (KaRIB) PPIB itu menyelitkan pelbagai aktiviti menarik yang bertemakan haiwan seperti pertandingan mewarna dan bercerita bagi kanak-kanak, serta beberapa ceramah khas oleh wakil badan-badan NGO di Sabah.

Menyentuh tentang tema Hari Haiwan Sedunia iaitu “Making a Better Future for Animal”, Dr. Romzi berkata program sangat murni itu perlu untuk dijalankan pada setiap tahun kerana jika dilihat kepada isu-isu berkaitan haiwan pada masa kini, pelbagai negara termasuklah Malaysia sendiri mengalami isu kepupusan pelbagai spesies haiwan.

“Di Sabah juga sudah mencukupi untuk kita merenung isu-isu ini dengan kemajuan yang rancak dan penebangan hutan secara berleluasa menyebabkan pelbagai spesies haiwan terancam apabila habitatnya semakin sempit.

“Terbaru kita mendengar isu kematian Gajah Pygmy di Sungai Udin, Dumpas, Kalabakan pada 30 September lalu yang ditemui dibunuh dengan kejam apabila hasil bedah siasat mendapati kira-kira 70 peluru dalam badan haiwan tersebut.

“Kegiatan pemburuan haram ini harus dibanteras dan diambil perhatian oleh pelbagai pihak bukan sahaja badan-badan yang melindungi haiwan namun juga memerlukan kerjasama daripada masyarakat setempat bagi memastikan perkara sama tidak berulang lagi,” kata Dr. Romzi.

Justeru, katanya Hari Haiwan Sedunia yang diraikan tanpa memandang kepada bangsa, agama atau ideologi politik disambut dengan cara berbeza-beza di seluruh dunia dengan tujuan yang sama iaitu bagi mengingatkan kepada masyarakat dunia untuk menghargai dan melindungi segala jenis haiwan.

“Dengan adanya program seumpama ini juga masyarakat boleh mempelajari cara untuk berterima kasih kepada haiwan yang telah memperkaya kehidupan manusia dan masyarakat akan lebih peduli lagi untuk menyayangi haiwan,” ujar beliau.

Selain penyertaan daripada badan-badan NGO berkaitan haiwan, program tersebut turut dijayakan dengan penyertaan pelajar-pelajar dari Sekolah Menengah Stella Maris, Sekolah Menengah Kebangsaan Sanzac, Sekolah Menengah Kebangsaan Perempuan Likas dan Sekolah Menengah Lok Yuk Likas.