1st Malaysia Runner’s Convention Himpun Pakar Dalam Bidang Sukan Larian

KHAMIS, 10 OKTOBER - 1st Malaysia Runner’s Convention yang berlangsung di Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP) Universiti Malaysia Sabah menghimpunkan pakar-pakar seperti doktor, pakar nutrisi, pakar fisiologi serta jurulatih sukan yang berpengalaman untuk berkongsi ilmu dalam dunia sukan larian.

Menteri Belia dan Sukan Sabah, Phoong Jin Zhe berkata, konvensyen anjuran Persatuan Larian Berhalangan Negeri Sabah bersama Pusat Pemulihan Kecergasan Fizikal (PFRC), FPP ini akan mengetengahkan variasi topik berkaitan sukan larian seperti aspek penganjuran acara sukan larian dan aspek-aspek sains yang terlibat seperti aspek nutrisi, fisiologi, biomekanik, dan risiko kecederaan sukan.

“Saya difahamkan konvensyen ini juga bertujuan untuk menyediakan informasi terkini dan lengkap mengenai peningkatan kualiti larian dan penganjuran acara sukan larian dan seterusnya menjadi platform perkongsian pengalaman untuk kegunaan para penggemar dan penggiat acara sukan  ini.

“Diharapkan penganjuran program ini akan menjadi satu titik tanda kepada kerjasama yang lebih erat di antara Persatuan Larian Berhalangan Negeri Sabah dan PFRC dalam usaha kepada penganjuran program yang lebih besar di peringkat antarabangsa kelak,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam majlis perasmian konvensyen tersebut di Mini Auditorium, FPP.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Pembantu Menteri Belia dan Sukan Sabah, Arunarnsin Taib.

Tambah Phoong, program sebegini juga diharap akan terus dianjurkan kerana konvensyen tersebut sangat bermanfaat untuk semua pihak dan juga untuk generasi akan datang.

Terdahulu, Dekan FPP, Prof. Dr. Ismail Ibrahim ketika menyampaikan teks ucapan Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Taufiq Yap Yun Hin berkata, konvensyen ini dilihat dapat mencorak langkah pertama ke arah mewujudkan satu lapisan komuniti sukan acara larian yang berteraskan pengetahuan dan ilmu sains sukan serta pengurusan acara sukan.

“Adalah penting untuk kita mewujudkan satu medium perkongsian seperti konvensyen ini yang mana pengalaman-pengalaman dari individu yang sudah lama menceburi acara sukan dapat disatukan dengan pengetahuan sains dan sains sukan yang ada agar setiap individu yang terlibat dapat memperoleh manfaat untuk diri mereka ataupun komuniti sukan acara larian secara umum.

“Konvensyen seperti ini juga merupakan satu medan cetusan ilmu yang bertujuan untuk mengembangkan idea-idea baharu dan kemungkinan-kemungkinan yang boleh dicapai untuk pembangunan sukan acara ini pada masa hadapan,” ujar Prof. Dr. Ismail.

Konvensyen yang berlangsung selama dua hari itu menghimpunkan lebih 80 peserta dari seluruh Malaysia.

Hadir sama pada majlis tersebut Pengarah Hospital UMS merangkap Presiden Persatuan Larian Berhalangan Negeri Sabah, Prof. Dr. Helen Benedict Lasimbang; Pengarah program, Prof. Madya Dr. Dayang Maryama Awang Daud; dan Pegawai Belia dan Sukan, Pesuruhjaya Sukan Sabah, Sempini Langiton.