UPPsiKS Anjur Bengkel Penulisan Artikel

SELASA, 15 OKTOBER - Unit Penyelidikan Psikologi dan Kesihatan Sosial (UPPsiKS) telah menganjurkan Bengkel Penulisan Artikel Konsep (Tanpa Data), Artikel daripada Tesis dan Artikel Indeks Scopus di Bilik Seminar 5, Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP), Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini.

Menurut Ketua UPPsiKS, Prof. Madya Dr. Muhammad Idris Bullare @ Bahari, tujuan penganjuran bengkel tersebut adalah bagi membantu dan melatih para peserta dalam menghasilkan artikel yang berkualiti.

“Penulisan dan penerbitan artikel merupakan salah satu tugas hakiki sebagai seorang pensyarah di universiti dan juga sesuatu yang sangat penting kepada seorang pelajar pascasiswazah sebagai salah satu syarat untuk mereka bergraduasi.

“Bengkel ini dilihat banyak memberi manfaat kepada peserta dengan pendedahan terhadap penulisan artikel dan menerbitkannya melalui saluran yang betul melalui perkongsian artikel dan contoh artikel yang baik,” katanya.

Bengkel yang berlangsung selama dua hari itu telah disertai oleh 64 orang peserta yang terdiri daripada pensyarah dan pelajar pascasiswazah dalam dan luar UMS dan dikendalikan oleh Pensyarah Kanan Fakulti Pengurusan dan Ekonomi, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Dr. Nurul  Fadly Habidin.