Kehadiran Migrasi Mampu Beri Impak kepada Penduduk Tempatan

KHAMIS, 10 OKTOBER - Kehadiran migrasi dari sesebuah negara ke negara yang lain mampu memberikan pelbagai impak ke atas penduduk tempatan.

Timbalan Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Wilfred Madius Tangau berkata,  antara kesan yang membimbangkan termasuk dalam aspek kebudayaan, warisan dan sosio-ekonomi masyarakat orang asal.

“Dalam migrasi jangka panjang, ia akan mampu melemahkan penduduk asal termasuk  mengubah susunan penduduknya, dan mungkin mengambil alih perniagaan dan peluang pekerjaan,” katanya ketika berucap merasmikan  Simposium mengenai Asal-usul Orang Asal Sabah 2019 anjuran Universiti Malaysia Sabah, di Dewan Resital universiti itu, kelmarin.

Datuk Seri Madius berkata, senario terburuk apabila mereka yang bermigrasi ke sesebuah negara itu akhirnya diiktiraf sebagai orang asli dan mempunyai hak sama rata seperti dengan hak-hak orang asal.

Sehubungan itu katanya, penganjuran simposium ini amat bertepatan sebagai  sumber pengetahuan, kesedaran dan pemahaman tentang asal-usul khususnya Orang Asal Sabah.

“Marilah kita membuka minda mempelajari bentuk-bentuk pengetahuan baharu yang disampaikan pada simposium ini yang saya pasti mampu memperkasakan  intelektual dan emosi berhubung dengan topik yang diutarakan ini,” katanya.

Simposium yang dihadiri oleh wakil daripada pelbagai persatuan etnik di Sabah turut dihadiri Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi  UMS, Prof. Madya Dr. Ramzah Dambul dan Pengerusi Penganjur merangkap Pemegang Kursi Kadazan Dusun UMS, Prof. Madya Dr. Andreas Totu.