128 Kertas Kerja Dibentang Pada Seminar Kebangsaan SPSKK 2019

RABU, 16 OKTOBER – Sejumlah 128 kertas kerja penyelidikan berkaitan bidang sains sosial dan kemanusiaan dalam pelbagai disiplin dibentang dan dibahas pada Seminar Kebangsaan Pascasiswazah Sains Sosial dan Kemanusiaan 2019 yang diadakan di Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW) Universiti Malaysia Sabah (UMS).

Bertemakan “Pelestarian Penyelidikan Sains Sosial dan Kemanusiaan”, seminar tersebut merupakan medan bagi para penyelidik pascasiswazah dan ahli akademik membincangkan secara intelektual penyelidikan mereka, selain bertukar idea dan berkongsi ilmu dalam bidang sains sosial dan kemanusiaan.

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Chm. Dr. Taufiq Yap Yun Hin berkata, diskusi dan penulisan tentang sains sosial dan kemanusiaan perlu mengetengahkan tentang apa yang penting untuk manusia sejagat.

“Bagi memastikan identiti manusia Nusantara tidak samar dan menghilang dalam peta dunia, wadah penyuburan budaya ilmu sebegini sangat signifikan bagi para akademik supaya terus berwacana, berseminar dan berkongsi ilmu lewat penulisan mereka.

“Harapan saya, semoga perkongsian dan diskusi ilmu ini kelak berupaya menterjemah penemuan kajian kepada penyelesaian masalah yang praktikal dan seterusnya menyumbang kepada kesejahteraan manusia,” katanya dalam ucapan sempena majlis perasmian seminar tersebut di Theatrette Ahmad Nisfu, Blok Seni FKSW pagi tadi.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Pengarah Institut Kajian Orang Asal Borneo, Prof. Dr. Rosazman Hussin yang mewakili Datuk Taufiq Yap menyempurnakan perasmian majlis tersebut.

Terdahulu, Dekan FKSW, Dr. Marsitah Mohd Radzi berkata, penganjuran seminar oleh FKSW yang turut mendapat kerjasama daripada Yayasan Kemajuan Sosial itu bakal membuka dan mendorong kepada lebih banyak lagi kolaborasi yang bersifat akademik dan non-akademik.

“Pihak FKSW berharap agar dapat meneruskan kerjasama dengan Yayasan Kemajuan Sosial serta badan-badan bukan kerajaan yang lain pada masa akan datang,” ujar beliau.

Hadir sama pada majlis tersebut Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Kemajuan Sosial, Datuk Dr. Johnson Tee; Pengerusi Seminar SPSKK 2019, Dr. Nordin Sakke; dan Pensyarah Kanan FKSW, Prof. Madya Dr. Asmady Idris yang turut menyampaikan ucap utama seminar tersebut.