Mazwan Sarihasan Harumkan Nama UMS

KHAMIS, 24 OKT - Pelajar jurusan perakaunan Mazwan Sarihasan mengharumkan nama Universiti Malaysia Sabah (UMS) apabila dipilih sebagai penerima Anugerah Pelajar Akauntan Terbaik 2019 oleh Institut Akauntan Malaysia (MIA) pada Persidangan Akauntan Antarabangsa MIA (MIAC) 2019 yang berlangsung di Dewan Plenary Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC), baru-baru ini.

Mazwan yang kini bertugas di PFK Malaysia telah menjalani latihan industri di Ernst & Young Sandakan sebelum ini dan akan bergraduasi pada Majlis Konvokesyen UMS ke-21 yang akan berlangsung pada 23-25 November nanti.

Terkejut atas penganugerahan tersebut, beliau menyampaikan penghargaan kepada para pensyarah dan mentor di Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP) atas komitmen dan dedikasi yang telah banyak membantu beliau mencapai kejayaan pada hari ini.

Beliau dipilih menerima anugerah tersebut atas pencapaian luar biasa yang ditunjukkan, bukan hanya dalam bidang akademik tetapi juga ko-kurikulum, selain memiliki sifat peribadi yang baik.

Pada majlis penyampaian tersebut, Mazwan menerima sijil merit, wang tunai sumbangan MIA dan pengecualian yuran khas untuk mengikuti program Institut Akuantan Bertauliah di England dan Wales (ICAEW).