Peradaban Kepelbagaian Etnik Aset Penting Negara: Prof. Datuk Taufiq

JUMAAT, 25 OKTOBER - Peradaban yang dibentuk oleh kepelbagaian etnik adalah aset penting dalam konteks negara Malaysia.

Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof. Datuk ChM. Dr. Taufiq Yap Yun Hin berkata, peradaban bukan hanya dilihat dalam aspek kemodenan tetapi juga dari sudut nilai budaya yang terbentuk hasil daripada kepelbagaian etnik.

“Nilai budaya ini telah mencorak peradaban yang terbentuk pada masa kini dan pada masa akan datang.

“Oleh yang demikian, peradaban adalah identiti negara Malaysia dan keunikan peradaban etnik serantau dalam konteks Borneo ini wajar dikongsi kepada masyarakat global,” katanya.

Beliau berucap demikian ketika merasmikan Persidangan Serantau Peradaban dan Etnik (PERSEP) 2019 di Kampus  Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN), kelmarin.

Program anjuran Pusat Penataran Ilmu dan Bahasa (PPIB) UMS itu disertai lebih 200 peserta termasuk 63 pembentang kertas kerja.

Menurut Prof. Datuk Dr. Taufiq, PERSEP merupakan satu platform yang sangat baik untuk menggabungkan pakar-pakar dalam bidang peradaban dan etnik di seluruh rantau Asia Tenggara agar dapat berkongsi idea dan kepakaran masing-masing seterusnya dapat berkolaborasi dalam bidang penyelidikan dan penerbitan.

Ujar beliau, peradaban etnik serantau menunjukkan kepada dunia bahawa kita boleh membentuk peradaban daripada kepelbagaian etnik peribumi khususnya di rantau Borneo berdasarkan khazanah, warisan dan nilai budaya yang dimiliki.

“Diversiti etnik yang kita miliki bukan sahaja menjadi daya tarikan pelancong asing tetapi menjadi contoh yang baik kepada negara lain.

“Oleh itu, janganlah kita membenarkan arus permodenan dan kemajuan yang ada pada hari ini menjadi penghalang untuk menghargai budaya etnik masing-masing,” tambahnya.

Persidangan selama dua hari itu dianjurkan dengan kerjasama INTAN Kampus Sabah, Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN), dan Pusat Pengajian Pascasiswazah Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA), Brunei Darusalam.

Pada majlis itu, Prof. Datuk Dr. Taufiq turut menyaksikan upacara menandatangani Surat Niat (LoI) antara UMS dan UNISSA yang diwakili masing-masing oleh Dekan PPIB UMS, Prof. Dr. Jualang Azlan Gansau dan Hajah Sri Rahayu @ Nurjana Haji Dollah.