Pakar UMS Tawar Penyelesaian Masalah Lambakan Hasil Tomato Di Kundasang

KHAMIS, 18 JUN - Susulan masalah lambakan hasil tomato ekoran pandemik COVID-19 yang menjejaskan ekonomi masyarakat setempat, sekumpulan pakar pelbagai bidang disiplin dari Universiti Malaysia Sabah telah melaksanakan intervensi teknologi dengan mengadakan demonstrasi pemprosesan, pembotolan dan pembungkusan produk tomato baru-baru ini.

Kumpulan pakar yang terdiri daripada pakar teknologi makanan dari Fakulti Sains Makanan dan Pemakanan, Dr Mansoor Abdul Hamid; pakar kearifan tempatan dari Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Dr Jurry Foo; dan pakar pemakanan dan penyelaras AgriSolutions, Dr Yasmin Ooi melakukan intervensi teknologi di Kundasang Guesthouse sebagai langkah pertama dalam menyelesaikan isu lambakan hasil tomato tersebut.

Menurut Dr. Yasmin Ooi, AgriSolutions adalah gabungan multi disiplin dari UMS yang memikirkan dan membuat intervensi penyelesaian bagi isu-isu berkaitan pertanian dan makanan, dari kebun ke pinggan.

“Justeru, pelaksanaan program ini adalah salah satu usaha UMS khususnya yang bertujuan memberi bimbingan kepada petani tomato di Kundasang tentang bagaimana untuk memproses dan menyimpan hasil tomato sebagai langkah mengatasi masalah lambakan hasil tersebut.

“Demonstrasi sehari ini adalah permulaan, dan dijangka lebih banyak intervensi yang akan dilakukan pada masa akan datang bagi membantu para pekebun di sini,” katanya.

Dr. Yasmin Ooi turut menjelaskan, prosedur keselamatan yang bersesuaian sentiasa dipatuhi sepanjang program ini, dengan bilangan peserta dihadkan bersesuaian dengan keluasan lokasi agar penjarakan fizikal sosial dapat diamalkan.

“Selain merekodkan kehadiran dan suhu badan peserta dan fasilitator, prosedur operasi standard baharu dari UMS turut dipatuhi, dan setiap peserta juga telah melengkapkan borang persetujuan penglibatan program,” katanya.

Dalam pada itu, Dr Jurry Foo berkata pemprosesan sos dan pes tomato bukan sahaja dapat membantu mengatasi masalah lambakan tomato, tetapi turut memberikan nilai tambah kepada hasil tomato petani di Kundasang.

“Ucapan terima kasih kepada penyelaras program, Japiril Suhaimin yang memberikan undangan kepada pihak UMS untuk melaksanakan inisiatif intervensi teknologi di sini,” kata Dr. Jurry Foo.

Japiril Suhaimin yang mewakili sekumpulan petani tomato di Kundasang turut merakamkan penghargaan kepada pihak UMS dalam menjayakan usaha pertama intervensi teknologi di daerah Kundasang.

“Sememangnya sejak Perintah Kawalan Pergerakan dilaksanakan, pekebun sayur di Kundasang menghadapi masalah dalam menjual hasil pertanian mereka.

“Justeru, bantuan seumpama ini adalah sangat dihargai demi memastikan kelangsungan ekonomi penduduk tempatan,” ujar beliau.

Demonstrasi pemprosesan sos dan pes tomato dikendalikan oleh Dr Mansoor Abd Hamid, dan dibantu oleh dua orang pembantu makmal yang berpengalaman dalam demonstrasi pemprosesan makanan dari FSMP, iaitu Fritzgerald Andrew Dayang Janiah Abd. Sami.

Semua prosedur berkaitan kawalan kualiti dan keselamatan produk turut ditunjukkan dan dipraktikkan oleh peserta.

Peserta juga berpeluang mencuba beberapa resipi untuk sos tomato, dan setelah dihasilkan, produk diuji rasa untuk mengenal pasti formulasi yang paling sesuai dengan cita rasa pengguna tempatan.