KHAMIS, 27 OKTOBER - Ke arah membentuk graduan yang holistik, seimbang dan berciri keusahawanan sejajar dengan Falsafah Pendidikan Negara maka graduan perlu memiliki disiplin ilmu yang relevan, akhlak dan penetapan minda yang sesuai, tingkah laku terpuji serta beradab untuk memajukan diri bagi membolehkan mereka memberikan sumbangan kepada keharmonian dan kemajuan keluarga, masyarakat, negara dan komuniti global. 

Enam atribut utama atau domain; iaitu, etika dan kerohanian, kemahiran memimpin, identiti nasional, kemahiran bahasa, kemahiran berfikir, dan pengetahuan, dikenalpasti perlu dimiliki oleh setiap graduan. 

Pembangunan atribut pelajar dan graduan dalam enam domain ini boleh dicapai menerusi pelaksanaan modul Rubrik PNGK Bersepadu atau, ringkasnya iCGPA (integrated Cummulative Grade Point Average) Rubric.

Modul ini adalah satu lagi mekanisma terbaharu Kementerian Pendidikan Tinggi dalam memastikan agar graduan yang dilahirkan oleh Universiti-Universiti awam kelak mampu memenuhi kriteria pilihan majikan.

Sebagaimana dijelaskan dalam Buku Panduan Pentaksiran Hasil Pembelajaran Rubrik PNGK Bersepadu terbitan Kementerian Pendidikan Tinggi, PNGK Bersepadu (iCGPA) berperanan untuk memacu amalan penjajaran konstruktif bagi memastikan reka bentuk kurikulum, pelaksanaan kurikulum dan proses pentaksiran pada peringkat kursus dan program adalah berkualiti.

PNGK Bersepadu (iCGPA) adalah satu sistem atau mekanisme pentaksiran dan pelaporan mengenai peningkatan dan pembangunan bersepadu pelajar dari segi adab (etika dan nilai murni), pengetahuan deklaratif dan fungsional serta kemahiran teknikal mereka dalam bidang disiplin yang diceburi. Pelaporan iCGPA akan memperlihatkan pencapaian atribut pelajar untuk enam aspirasi yang digariskan dalam PPPM (PT) yang juga terkandung dalam lapan domain hasil pembelajaran Kerangka Kelayakan Malaysia. Mekanisme ini bertujuan membantu pihak berkepentingan merancang dan menentukan langkah penambaikan yang paling sejajar.

Oleh itu, pelaporan iCGPA pelajar memperlihatkan pencapaian holistik pelajar dan juga pencapaian mereka bagi setiap hasil pembelajaran program di sepanjang tempoh pengajian (sumber: Kementerian Pendidikan Tinggi 2016).

Sejajar dengan usaha Kementerian Pendidikan Tinggi dalam meningkatkan kebolehpasaran graduan Universiti Awam ini, maka Fakulti Perniagaan Ekonomi dan Perakaunan UMS telah mengadakan Bengkel iCGPA di bawah kendalian Dr Mohd Ruslim Mohamed, Pengarah Pusat Inovasi dan Daya Saing Akademik Universiti Malaysia Pahang (UMP). Bengkel ini telah dilaksanakan selama satu hari pada 26 Oktober 2016 bertempat di bilik persidangan MBA, FPEP.

Dekan Fakulti, Prof Madya Dr Raman Noordin, menjelaskan bahawa Bengkel yang dilaksanakan itu adalah sebagai persiapan Fakulti untuk melaksanakan iCGPA menerusi program terpilih pada penawaran kursus akan datang.

Menurut Dr Raman lagi, program Perakaunan telah dicadang untuk merintis modul ini khusus dalam kalangan penuntut tahun akhirnya. Selain bengkel yang diadakan pihak fakulti juga akan melaksanakan beberapa inisiatif susulan dibawah Seksyen Akademiknya yang diketuai oleh Dr Zaiton Osman, Timbalan Dekan Akademik FPEP, bagi meningkatkan lagi pemahaman dan kesediaan para pensyarah.

Dalam bengkel yang diadakan itu, Dr Mohd Ruslim turut menekankan peri pentingnya memiliki sistem sokongan dari pentadbir sistem dan akademik universiti. Ini adalah bagi memastikan kelancaran sistem iCGPA.

Dengan sokongan jabatan-jabatan berkaitan, pensyarah tidak akan terbeban dengan tugasan pentadbiran. Malah tambah Dr Mohd Ruslim lagi, sistem baharu ini seharusnya mampu meringankan lagi pemantauan kehadiran pelajar dan sebagainya.

Sekali gus, akan meningkatkan fokus pensyarah kepada tugasan mengajar dan membuat penyelidikan. Justeru, pihak FPEP akan bekerjasama rapat dengan Jabatan Teknologi Maklumat dan Komunikasi UMS dan Bahagian Perkhidmatan Akademik UMS bagi memastikan kesediaan sistem sedia ada dalam kelancaran pelaksanaan iCGPA kelak.

Oleh Jakaria Dasan

KHAMIS, 27 Oktober - Peluang melakukan kerja lapangan dalam bidang pertanian, menjadi pendorong kepada bekas pelajar Fakulti Pertanian Lestari (FPL), Universiti Malaysia Sabah (UMS), Ahmad Shafiq Ahmad Sabirin meneroka bidang itu dengan lebih luas selepas tamat pengajian.

Bergraduat pada tahun 2012 dengan Ijazah Sarjana Muda Sains Pertanian dengan Kepujian (Hortikultur dan Landskap), tidak menghalang beliau untuk mencuba nasib dalam bidang tanaman cili geronong setelah kembali ke Kuching, Sarawak pada tahun 2014.

Beliau yang meminati makanan pedas, menjadikan faktor tersebut untuk berjinak-jinak membuka kebun dengan menyewa tapak di Politeknik Sandakan dengan membuat fertigasi cili padi

"Saya turut mengagihkan hasil tanaman cili tersebut kepada pelajar-pelajar Politeknik Sandakan sebagai salah satu usaha khidmat sosial,” ujarnya.

Ahmad Shafiq memasarkan produk sos cili geronong berjenama Hyefiq bermula pada tahun 2015 dan dijangka akan mula dijual di pasaraya Mydin dan Giant dalam masa terdekat.

Ditanya mengenai perancangan pada tahun 2017, Shafiq memberitahu bahawa beliau akan lebih menumpukan kepada penanaman cili geronong di tanah yang telah disediakan oleh Kerajaan Negeri Sarawak.

"Buat masa ini, saya masih mendapatkan bekalan cili geronong daripada beberapa pembekal yang menanam secara ladang kontrak atau ladang kongsi. Saya percaya ini juga dapat membantu meningkatkan pendapatan orang kampung,” jelasnya.

Shafiq merupakan salah seorang graduan UMS yang menjadikan pengalaman belajar di universiti sebagai ‘One Stop Centre’ untuk mendapatkan ilmu keusahawanan.

"Ilmu keusahawanan perlu diterapkan dalam diri pelajar semasa mereka berada dalam kampus lagi agar selepas bergraduat, tidak perlu bergantung untuk mendapat pekerjaan kolar putih semata-mata," katanya.

Sumber: Pusat Alumni UMS

RABU, 26 OKTOBER -  Kerjasama Universiti Malaysia Sabah (UMS) dengan sebuah Pusat Penyelidikan di China iaitu Heilongjiang Academy of Science (HAS) kini membuahkan hasil dengan penghasilan dua produk yang dinamakan Bawang Hitam (Black Garlic) dan Kulat Hitam (Black Fungus).

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd. Harun Abdullah berkata, kerjasama penyelidikan itu turut memberi coretan sejarah buat universiti apabila menjadikan UMS sebagai universiti pertama mendapat pengiktirafan Sijil Halal Malaysia daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) melalui anak syarikatnya UMS Investment Holdings Sdn. Bhd. (UiNVEST) bagi kedua-dua produk berkenaan.

“Kita bersyukur dengan hasil penyelidikan bersama antara Fakulti Sains Makanan dan Pemakanan (FSMP) UMS dengan Heilongjiang Academy of Science yang dilihat mampu memberi manfaat besar dalam memenuhi pasaran dan kehendak masyarakat dalam industri makanan halal.

“Saya percaya ini merupakan pemangkin kepada penghasilan pelbagai produk lain melalui kerjasama pintar ini,” katanya ketika dihubungi media.

Menurut Datuk Harun, kedua-dua produk berkenaan mengandungi khasiat yang tinggi dan sangat baik untuk kesihatan.

“Berdasarkan kajian yang dijalankan, Black Garlic mampu membantu melancarkan peredaran darah, tinggi kandungan antioksida, menurunkan kadar kolestrol antimikrob, antifungus dan pelbagai manfaat lain.

“Manakala, Black Fungus pula digunakan sebagai salah satu bahan di dalam masakan yang boleh melancarkan peredaran darah, menurunkan kolestrol, mengandungi antioksida serta mendorong emosi supaya lebih positif dan stabil,” katanya sambil memaklumkan pemprosesan produk tersebut dilaksanakan di China dan akan dikomersialkan oleh UiNVEST di pasaran Sabah, Sarawak dan Semenanjung Malaysia.

Majlis pelancaran bagi kedua-dua produk itu akan disempurnakan Ketua Menteri Sabah, Yang Amat Berhormat Datuk Seri Panglima Musa Hj. Aman pada Karnival Tani Fakulti Pertanian Lestari UMS  pada 29 Oktober 2016.

SELASA, 25 OKTOBER - Pusat Alumni Universiti Malaysia Sabah (UMS) mengadakan pertemuan dan sesi ramah mesra bersama alumni UMS di Kuching, Sarawak, baru-baru ini.

Pengarah Pusat Alumni, Mohd Raffie Hj Janau berkata, program itu antara lain bertujuan untuk menjejaki alumni UMS di Sarawak bagi memperkukuhkan hubungan bersama alma mater.

“Kita juga ingin memaklumkan bahawa para alumni diiktiraf sebagai duta UMS terhadap seluruh agensi kerajaan atau swasta dan masyarakat dengan membawa kecemerlangan melalui jenama UMS di serata tempat.

“Para alumni juga berperanan sebagai penasihat, membantu dalam perjumpaan (reunion) anjuran UMS atau menyumbang kepada pembangunan universiti demi kepentingan bersama,” katanya ketika berucap pada majlis yang julung kalinya diadakan di Bumi Kenyalang.

Pada majlis itu, Raffie turut membuat pelancaran Chapter Alumni UMS bagi Zon Kuching.

Menurut beliau, dengan tertubuhnya chapter itu sekali gus akan mengeratkan lagi silaturahim dalam kalangan alumni di negeri itu dengan melaksanakan pelbagai aktiviti termasuk perancangan untuk mengadakan Majlis Homecoming.

Serentak dengan pelancaran itu, turut diadakan pelantikan jawatankuasa tertinggi yang menyaksikan Zaim Zaidi dilantik sebagai Ketua Chapter dan Ahmad Shafiq Ahmad Sabirin Timbalan Ketua Chapter.

Jawatan Setiausaha dan Bendahari pula masing-masing disandang Nurul Azzah Zainal dan Francesca Lim Way.

Program tersebut turut diserikan dengan acara citra karisma yang menyaksikan para alumni memperkenalkan diri masing-masing dan memaklumkan perihal status pekerjaan pada masa kini.

Sumber: Dayangku Rozlina Pg. Aliuddin 

ISNIN, 24 OKTOBER - Seluruh warga Universiti Malaysia Sabah (UMS) bersedih atas pemergian mantan Ahli Lembaga Pengarah UMS yang juga tokoh tersohor pasukan keselamatan negara, Tan Sri (Dr.) Henry Chin Poy-Wu.

Menurut Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd. Harun Abdullah, pemergian mendiang Tan Sri Henry bukan sahaja merupakan satu kehilangan besar kepada negara Malaysia dan negeri Sabah, malah sangat dirasai oleh seluruh warga UMS apatah lagi mendiang merupakan Ahli Lembaga Pengarah yang paling lama di universiti itu.

“Sepanjang mendiang bersama UMS, pelbagai jasa bakti telah diberikan kepada universiti terutama dalam memberi idea dan perkongsian pengalaman khususnya dalam sama-sama menetapkan hala tuju UMS.

“Saya bagi pihak UMS, dengan penuh dukacita mengucapkan takziah kepada ahli keluarga mendiang dan berharap agar mereka tabah dalam menghadapi saat-saat sukar ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tan Sri Henry, 79, meninggal dunia di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) di Kuala Lumpur pada pukul 6.04 pagi semalam akibat strok.

Mendiang, yang meninggalkan isteri Puan Sri Shirley Cheng Hua Chien, 72, serta sepasang anak lelaki dan perempuan, berkhidmat dengan Polis DiRaja Malaysia (PDRM) lebih 38 tahun sebelum bersara pada 1993.

Untuk rekod, mendiang terlibat dalam pelbagai peritiswa  bersejarah seperti berkhidmat sebagai  Sekratariat Suruhanjaya Cobbold dan Jawatankuasa antara Kerajaan pada tahun 1962, mempertahankan negara semasa insiden Kalabakan sewaktu era Konfrantasi, terlibat dalam insiden tembak menembak menentang Unit bersenjata Komunis di Kampar Perak (1980) dan memainkan peranan penting ketika rundingan dengan Parti Komunis Malaya (PKM) dan Parti Komunis Kalimantan Utara pada tahun 1990.

Beliau turut dilantik sebagai Pesuruh Jaya Polis Kuala Lumpur pada 22 Jun 1990 sehingga 12 Ogos 1993.

Selepas bersara, mendiang meneruskan perkhidmatan kepada negara sebagai pengerusi pelbagai syarikat, badan pendidikan dan persatuan  sukan.

Tan Sri Henry dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah UMS dari tahun 2001 sehingga 2015.

Atas jasa dan khidmat bakti yang dicurahkan kepada UMS, mendiang juga telah dianugerahi Ijazah Kehormat Doktor Falsafah dalam bidang Sosiologi, pada majlis Konvokesyen UMS ke-17 pada tahun lalu.

IKUTI KAMI @

CAPAIAN PANTAS

  •  Direktori Kakitangan
  • Direktori Kepakaran
  • Portal Kakitangan
  •  Portal Pelajar
  •  SmartUMS
  •  E-Respon
  •  VirtualTour@UMS
  •  UMS Institutional Repository
  •  Tempahan Ruang

PAUTAN LAIN

  •  Peta UMS
  • Data Terbuka
  • Portal Kerajaan Negeri Sabah
  • Kementerian Pengajian Tinggi (KPT)
  • MAMPU
  • Portal Kerajaan Malaysia (MyGov)
  • UMS Investment Holdings Sdn. Bhd.